kiszone cytryny

Kiszone cytryny nie są u nas popularne; nie spotkałem jak do tej pory żadnego sklepu, który oferował by takowe. Ale na szczęście ich przygotowanie we własnym zakresie nie jest żadną sztuką. Kiszenie cytryn powoduje, iż z kwaśnych stają się łagodne i bardzo aromatyczne. Stosuje się je jako przyprawę najczęściej do duszonych mięs i do przybrania potraw. Są wspaniałym dodatkiem do tradycyjnego, marokańskiego tagine (czytaj tażin) z kurczaka (przepisu szukaj na mojej stronie).

 

KISZONE CYTRYNY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram cytryn BIO (niewoskowanych);
  • sól;

PRZYGOTOWANIE:

1. Cytryny sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj pod ciepłą, bieżącą wodą, następnie opłucz zimną wodą i wytrzyj do sucha. Dobrze by było, gdyby cytryny były BIO z uwagi właśnie na fakt, że potrzebne są wraz ze skórkami. Takie ekologiczne cytryny nie kosztują majątku, a kisisz ich jedynie kilka więc myślę, że warto w nie zainwestować.

 

2. Ponacinaj cytryny na krzyż, ale nie do końca. Do każdej naciętej cytryny wsyp po dwie łyżeczki drobnej soli.

 

3. Umieść cytryny w szczelnie zamykanym słoiku – cytryny powinny być ulokowane dość ciasno. Wyciśnij do słoika sok z dodatkowej cytryny i posyp cytryny dodatkowo solą.

 

4. Całość zalej ciepłą wodą (cytryny powinny na tyle przylegać do siebie, aby pod wpływem wody nie podniosły się – muszą pozostać przykryte), zamknij szczelnie słoik i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na minimum 30 dni.

 

5. Kiszone cytryny można przechowywać w ciemnym miejscu w tym samym słoiku przez około jeden miesiąc. Po tym czasie zaczynają ciemnieć i zmieniać swój smak.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *