KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

Kiełbasa duszona z kruchą papryką w sosie pomidorowym to moja propozycja dla wszystkich fanów naszej białej kiełbasy. Zazwyczaj jadamy ją smażoną z cebulą – sam jestem wielkim fanem takiego zestawienia, o ile oczywiście biała jest surowa, dobrego pochodzenia i świetnie doprawiona. Czasem jednak warto coś odmienić, stąd pomysł, aby taką pyszną kiełbaskę podać w nieco inny sposób. Wybór padł na paprykę oraz pomidory – jeżeli nie ma sezonu na te ostatnie śmiało użyj przecieru, który zapewne spokojnie czeka w Twojej spiżarni późnym latem zrobiony z dojrzałych pomidorów. Moja kiełbasa duszona według przepis poniżej to danie szybkie, które można zrobić w 15 minut. Warto.

 

KIEŁBASA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 3-4 białe surowe, dobrze doprawione kiełbasy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 2 duże pomidory;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • trochę dymki;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

2. Podstawą udanego dania w tym przypadku jest dobrej jakości, świetne doprawiona biała, surowa kiełbasa. Jeżeli masz swojego dostawcę postaw na pewność i jakość. Pamiętaj – lepiej jeść mniej mięsa, za to lepszej jakości.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

3. Kiełbasę umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Paprykę umyj, pozbaw pestek i białych błonek, a następnie pokrój w kostkę – jej wielkość zależy od Ciebie.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

4. Pokrój grubo dymkę; cebulę obierz i posiekaj również w grubszą kostkę.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć dymkę oraz cebulę. Podsmaż około 1 minuty na średnim ogniu, a następnie wrzuć na patelnię kiełbasę. Smaż kolejne 2-3 minuty.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

6. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż wszystko kolejne 3-4 minuty.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

7. W trakcie smażenia mieszaj dosyć często składniki na patelni; również odwracaj kiełbasę, aby ładnie się przyrumieniła z każdej strony.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

8. Pomidory zetrzyj na dużych oczkach tarki – skórę usuń.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

9. Starte pomidory przełóż na patelnię, zamieszaj.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

10. Dopraw danie solą i suszonym oregano. Świeży pieprz również nie zaszkodzi, szczególnie jeżeli wolisz pikantniejsze dania.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

11. Jeżeli potrzeba dolej odrobinę gorącej wody, aby poprawić gęstość dania. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

12. Na koniec wlej na patelnię 1 łyżkę oliwy, która znakomicie uzupełni smak dania. Jeżeli jednak dodasz za dużo oliwy Twoja kiełbasa duszona z papryką w pomidorach będzie zbyt „ciężka”, tłusta, więc ostrożnie z oliwą. Nakłuj kiełbaski w kilku miejscach, aby oddały jeszcze swoje soki do sosu i od tego momentu duś wszystko jeszcze około 1-2 minut.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

 

13. Kiełbasa duszona w pysznym sosie z warzywami smakuje najlepiej podana od razu, ozdobiona natką pietruszki. Kromka dobrego chleba znakomicie uzupełni to danie.

KIEŁBASA DUSZONA z papryką w pomidorach

Spróbuj również MAKARONU z KIEŁBASĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *