Kiełbasa duszona z kruchą papryką w sosie pomidorowym to moja propozycja dla wszystkich fanów naszej białej kiełbasy. Zazwyczaj jadamy ją smażoną z cebulą – sam jestem wielkim fanem takiego zestawienia, o ile oczywiście biała jest surowa, dobrego pochodzenia i świetnie doprawiona. Czasem jednak warto coś odmienić, stąd pomysł, aby taką pyszną kiełbaskę podać w nieco inny sposób. Wybór padł na paprykę oraz pomidory – jeżeli nie ma sezonu na te ostatnie śmiało użyj przecieru, który zapewne spokojnie czeka w Twojej spiżarni późnym latem zrobiony z dojrzałych pomidorów. Moja kiełbasa duszona według przepis poniżej to danie szybkie, które można zrobić w 15 minut. Warto.

 

KIEŁBASA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 3-4 białe surowe, dobrze doprawione kiełbasy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 2 duże pomidory;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • trochę dymki;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Podstawą udanego dania w tym przypadku jest dobrej jakości, świetne doprawiona biała, surowa kiełbasa. Jeżeli masz swojego dostawcę postaw na pewność i jakość. Pamiętaj – lepiej jeść mniej mięsa, za to lepszej jakości.

 

3. Kiełbasę umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Paprykę umyj, pozbaw pestek i białych błonek, a następnie pokrój w kostkę – jej wielkość zależy od Ciebie.

 

4. Pokrój grubo dymkę; cebulę obierz i posiekaj również w grubszą kostkę.

 

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć dymkę oraz cebulę. Podsmaż około 1 minuty na średnim ogniu, a następnie wrzuć na patelnię kiełbasę. Smaż kolejne 2-3 minuty.

 

6. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż wszystko kolejne 3-4 minuty.

 

7. W trakcie smażenia mieszaj dosyć często składniki na patelni; również odwracaj kiełbasę, aby ładnie się przyrumieniła z każdej strony.

 

8. Pomidory zetrzyj na dużych oczkach tarki – skórę usuń.

 

9. Starte pomidory przełóż na patelnię, zamieszaj.

 

10. Dopraw danie solą i suszonym oregano. Świeży pieprz również nie zaszkodzi, szczególnie jeżeli wolisz pikantniejsze dania.

 

11. Jeżeli potrzeba dolej odrobinę gorącej wody, aby poprawić gęstość dania. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

 

12. Na koniec wlej na patelnię 1 łyżkę oliwy, która znakomicie uzupełni smak dania. Jeżeli jednak dodasz za dużo oliwy Twoja kiełbasa duszona z papryką w pomidorach będzie zbyt „ciężka”, tłusta, więc ostrożnie z oliwą. Nakłuj kiełbaski w kilku miejscach, aby oddały jeszcze swoje soki do sosu i od tego momentu duś wszystko jeszcze około 1-2 minut.

 

13. Kiełbasa duszona w pysznym sosie z warzywami smakuje najlepiej podana od razu, ozdobiona natką pietruszki. Kromka dobrego chleba znakomicie uzupełni to danie.

Spróbuj również mojego MAKARONU Z KIEŁBASĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *