kawa mrożona

Kawa mrożona to dobra alternatywa dla fanów kawy, którzy w upalne dni nie są w stanie wypić kolejnej świeżo zaparzonej filiżanki „małej czarnej”. Przygotowanie jej jest bajecznie proste i udowadnia, że nie ma najmniejszej potrzeby kupowania sztucznych tworów kawo podobnych typu 2+1 ( kawa ? + śmietanka + cukier). Do przygotowania kawy mrożonej użyj swojej ulubionej, najlepiej dość mocnej kawy. Jeszcze lepiej, jeżeli zmielisz ją bezpośrednio przed zaparzeniem.

Oczywiście jeżeli masz dostęp do specjalnej kawy do przyrządzania kawy mrożonej np. Nescafe (do kupienia przez internet albo…w Grecji) to przepis, jak ją przyrządzić znajdziesz <<TUTAJ>>. Jeżeli nie masz, postępuj według moich wskazówek, a ja gwarantuję Ci, że ta kawa mrożona poprawi Ci humor, zwłaszcza, jeżeli dodasz do niej odrobinę likieru kawowego Kahlua.

 

KAWA MROŻONA

SKŁADNIKI:

  • szklanka świeżo zaparzonej kawy typu espresso;
  • pół litra mleka;
  • kilkanaście kostek lodu;
  • likier kawowy kahlua;
  • 2 gałki lodów;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj mocną kawę typu espresso – zrób to albo w ekspresie ciśnieniowym, albo w zaparzaczu. Użyj najlepiej świeżo mielonej kawy, tak aby uwolnić jej aromaty.

Kawa mrożona

 

2. Świeżo zaparzoną kawę rozlej do dwóch szklanek, aby wypełniła ich 1/3 wysokości. Dorzuć do kawy po 2 duże kostki lodu.

Kawa mrożona

 

3. W międzyczasie do miski malaksera wlej około pół litra mleka i miksuj około 1 minuty, aż na powierzchni mleka powstanie lekka pianka.

Kawa mrożona

 

4. Rozlej mleko do szklanek z kawą.

Kawa mrożona

 

5. Do kawy wrzuć dodatkowo po kilka kostek lodu. Jeżeli lubisz na wierzch możesz dołożyć po gałce lodów lub wlać 20 ml likieru kawowego Kahlua (rewelacja!). Kawa mrożona jest gotowa.

Kawa mrożona

 

6. Kawa mrożona smakuje najlepiej natychmiast po przyrządzeniu.

Kawa mrożona


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *