Kawa mrożona domowym sposobem

Kawa mrożona czyli kawa przygotowana na zimno z kawy parzonej w zaparzaczu podanej z kostkami lodu oraz opcjonalnie z mlekiem i cukrem.

Kawa mrożona to dobra alternatywa dla fanów kawy, którzy w upalne dni nie są w stanie wypić kolejnej świeżo zaparzonej filiżanki „małej czarnej”. Przygotowanie jej jest bajecznie proste. Użyj swojej ulubionej, najlepiej dość mocnej kawy. Jeszcze lepiej, jeżeli zmielisz ją bezpośrednio przed zaparzeniem. W nieco inny sposób możesz przygotować grecką kawę frappe (zobacz przepis na kawa frappe) , oczywiście jeśli masz dostęp do specjalnej kawy np. Nescafe (do kupienia przez internet albo w Grecji). Niemniej tym razem proponuję Ci przepis na nieco inną kawę mrożoną, niż serwowana w Grecji. Gwarantuję, że ta kawa poprawi Ci humor. Zwłaszcza, jeżeli dodasz do niej odrobinę likieru kawowego.

Składniki

szklanka świeżo zaparzonej kawy typu espresso;
pół litra mleka;
kilkanaście kostek lodu;
likier kawowy kahlua;
2 gałki lodów;

Kawa mrożona przepis

Przygotuj mocną kawę typu espresso, zrób to albo w ekspresie ciśnieniowym, albo w zaparzaczu. Użyj najlepiej świeżo mielonej kawy, tak aby uwolnić jej aromaty. Świeżo zaparzoną kawę rozlej do dwóch szklanek, aby wypełniła je do 1/3 wysokości. Jeśli pijesz kawę z cukrem to teraz jest ten moment, żeby kawę posłodzić. Dodaj tyle cukru ile uznasz za stosowne i dobrze kawę wymieszaj. Dorzuć do kawy po 2 duże kostki lodu na szklankę. Następnie do miski malaksera wlej około pół litra mleka i miksuj około 1 minuty, aż na powierzchni mleka powstanie lekka pianka. Jeśli masz urządzenie do spieniania mleka, nie musisz używać malaksera. Po prostu spień kawę, aby uzyskać lekką piankę. Rozlej mleko do szklanek z kawą, zawracając uwagę, aby pianka po równo znalazła się w obu szklankach.

Do kawy wrzuć dodatkowo po kilka kostek lodu. Jeżeli lubisz na wierzch możesz dołożyć po gałce lodów lub wlać 20 ml likieru kawowego Kahlua (rewelacja!). Smakuje najlepiej natychmiast po przyrządzeniu, kiedy już lekko schłodzi się od lodu, a lód jeszcze nie zdąży się całkowicie rozpuścić kawy.


Do kawy podaj np. włoski deser tiramisu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *