Kawa frappe jest uwielbiana w całej Grecji. Również to moja ulubiona kawa na upalne, letnie dni. Aby cieszyć się oryginalnym smakiem, jak podczas wakacji w Grecji najlepiej jest przywieźć stamtąd opakowanie kawy Nescafe frappe – przeznaczonej dokładnie do robienia kawy na zimno. I choć ta Nescafe nie jest może kawą jakichś wysokich lotów to kto był w Grecji wie, że jest tam szalenie popularna i pita nałogowo. Jeżeli nie macie kawy Nescafe frappe użyjcie innej, rozpuszczalnej. Smak niestety nie będzie już taki, jak oryginalnej kawy greckiej, ale jakaś namiastka jej owszem. Nie ma jednak co grymasić, tylko użyć co masz. A następnym razem przywieźć kawę z Grecji…

 

KAWA FRAPPE

SKŁADNIKI:

  • 4 kopiate łyżeczki Nescafe frappe lub innej kawy rozpuszczalnej;
  • woda niegazowana, bezsmakowa (najlepiej… kranówka);
  • mleko (opcjonalnie);
  • cukier (opcjonalnie);
  • dużo kostek lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Jeżeli masz odpowiedni blender do kawy (taki, którym możesz miksować jej zawartość w wysokiej, wąskiej szklance – mały, ale o dużej mocy) pomiń ten krok. Nie wiem, czy takie blendery są dostępne w Polsce – w Grecji widziałem za około 15 Euro. Jeżeli nie masz takiego miksera użyj czaszy z robota kuchennego – takiej do miksowania koktajli. Do takiej czaszy wsyp 4 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej – oczywiście najlepsza oryginalna Nescafe frappe.

 

3. Dobór wody ma ogromne znaczenie. Musi to być bez bąbelków, bez żadnych minerałów, bezsmakowa i bezzapachowa. Wydaje mi się, że najlepsza jest po prostu kranówka. Jeżeli nie chcesz wody z kranu musisz we własnym zakresie w drodze eksperymentów taka wodę dobrać. Wodę (zimna – najlepiej z lodówki) w niewielkiej ilości – około 3-5 łyżek wlej do kawy w blenderze.

 

4. Wody ma być jedynie tyle, aby kawa miała się w czym rozpuścić. Absolutnie ani grama więcej.

UWAGA: Jeżeli słodzisz kawę dodaj dokładnie w tym momencie również cukier – podczas miksowania rozpuści się.

 

5. Miksuj kawę z wodą około 1 minuty, aż powstanie bardzo gęsta maź (wiem, że to nieeleganckie słowo, ale idealnie opisuje to, co ma opisać). Jeżeli po tym czasie nie będzie to maź, a płyn, a jeszcze gorzej, gdy ma konsystencję wody oznacza to, że dałaś/eś za dużo wody. W takim wypadku Twoja kawa frappe nie będzie dobra (w oryginale taka maź winna byś gęsta i sztywna, jak ubita pana z białek jajek). Jeżeli masz oryginalny mikser, o którym pisałem powyżej czynności te wykonaj w szklance, w której podasz kawę.

 

6. Uzyskaną maź rozlej do dwóch wysokich szklanek.

 

7. Do każdej ze szklanek wrzuć po 2-3 kostki lodu.

 

8. Jeżeli używasz to właśnie teraz dolej tyle mleka, ile lubisz.

 

9. Na koniec dolej do pełna wody. Jeżeli nie lubisz kawy rozpuszczalnej zobacz, jak zrobić kawę mrożoną nieco inaczej – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

 

10. Prawdziwa, porządna kawa frappe rodem ze słonecznej Grecji musi być mocna; nawet jeżeli jest z mlekiem to winno być wyraźnie czuć moc i goryczkę kawy.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *