KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

Kaszanka z soczewicą to danie dla odważnych. Nie, wcale nie dlatego, że smakuje dziwnie. Bo smakuje wspaniale. Ale dlatego, że na talerzu jest czarno, bardzo czarno, a ponadto kaszanka vel kiszka vel krupniok potrzebuje jej amatora. No miłośnika swojego. Dietetycy zawsze odradzali jedzenie kaszanki twierdząc, że jest tłusta i nie zawiera zbyt wielu cennych wartości odżywczych dla organizmu. No to proszę bardzo. Oto kaszanka z wysokobiałkową soczewicą i całkiem sporą ilością krótko przesmażonych warzyw. Delikatna szynka szwarcwaldzka znakomicie podnosi zaś walory smakowe całego dania. Kogo czerń na talerzu nie przeraża niech próbuje. Zapewniam, że nie pożałuje.

 

KASZANKA Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 kaszanka o wadze około 200 gramów;
  • 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 nieduża czerwona cebula;
  • mały kawałek czerwonej papryki;
  • 50 gramów czarnej lub zielonej soczewicy;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • dymka;
  • mała papryczka chilli;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zadbaj, aby kaszanka była jak najwyższej jakości, najlepiej z wiadomego Ci źródła, np. z zaprzyjaźnionego sklepu.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

2. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 25 minut, aż woda niemal całkowicie wyparuje. Wyłącz wtedy gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na około 15 minut, aż soczewica wchłonie resztę wody i zmięknie. Zachowaj proporcje przy gotowaniu soczewicy: 1 szklanka soczewicy -> 2 szklanki wody. Uwaga: nie sól soczewicy, bo pozostanie twarda pomimo gotowania.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

3. Przygotuj pozostaje składniki. Ważne, aby szynka szwarcwaldzka była wysokiej jakości. Nigdy nie kupuj wędzonych wędlin, które w składzie mają aromat identyczny z naturalnym lub aromat dymu wędzarniczego. Sprawdzaj skład tego, co kupujesz. To naprawdę ważne.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

4. Wszystkie składniki pokrój w drobną kosteczkę.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

5. Do mojego dania użyłem czerwonej, łagodniejszej cebuli, ale z powodzeniem możesz użyć, jakiej chcesz.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

6. Gdy masz gotowe już wszystkie składniki pozbaw kaszankę skórki i pokrój ją na małe plasterki.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

7. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub smalcu i wrzuć szynkę szwarcwaldzką. Smaż ją na średnim ogniu 2 minuty, aż nieco się zrumieni.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

8. Wrzuć na patelnię pokrojone dymkę, selera, cebulę, paprykę i chilli. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Nie zajmie Ci to więcej, aniżeli 2-3 minuty.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

9. Wrzuć na patelnię kaszankę i rozgnieć ja widelcem. Smaż 2-3 minuty.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

10. Na koniec wrzuć na patelnię ugotowaną soczewicę. Dopraw całość solą (jeżeli potrzeba) i sporą ilością czarnego (a jakże!) pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

11. Smaż całość około 3 minut, aż składniki się przenikną, a soczewica podgrzeje.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

 

12. Kaszanka z soczewicą orazz warzywami smakuje najlepiej zaraz po usmażeniu.

KASZANKA Z SOCZEWICĄ z warzywami

Spróbuj SMAŻONY RYŻ z soczewicą przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *