KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

Kasza z mięsem i szpinakiem, zwana we Włoszech orzotto, to proste, sycące danie, do przygotowania którego oprócz kaszy pęczak potrzeba jedynie odrobiny dobrej jakościowo wieprzowiny i świeżego szpinaku. Oczywiście jak to we Włoszech tuż przed podaniem dania koniecznie trzeba je skropić odrobiną oliwy extra vergine. Pomimo, że ta kasza z mięsem nie jest daniem zbyt pięknie wyglądającym warto po nie sięgać z uwagi na jego pożywność, dobry smak i stosunkowo szybkie przygotowanie. Namawiam do wypróbowania.

 

KASZA Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów kaszy pęczak;
  • 150 gramów dość tłustej wieprzowiny (łopatka, karczek);
  • 200 gramów świeżego szpinaku;
  • 1 nieduża cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 mały kieliszek białego wina;
  • 1 litr bulionu wieprzowego lub drobiowego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

2. Mięso zmiel w maszynce, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, obierz czosnek.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Zeszklij ją i wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dorzuć mieloną wieprzowinę i smaż około 5minut, aż się dobrze wysmaży.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

4. Odsuń na bok patelni wstępnie przesmażone mięso i wrzuć obok pęczak. Smaż ciągle mieszając przez 2 minuty.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

5. Podkręć gaz na maxa – na patelnię wlej wino i je odparuj. Zmniejsz gaz i wlej chochlę gorącego bulionu – gotuj na wolnym ogniu.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

6. Postępuj jak przy gotowaniu tradycyjnego risotto, czyli wlewaj kolejne chochle bulionu w momencie kiedy dotychczasowy wyparuje z patelni. Gotuj kaszę na małym ogniu (powinna jedynie pyrkać).

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

7. Po upływie około 25 minut, gdy kasza będzie już dość miękka (pamiętaj, że pęczak nigdy nie jest super miękki…) wrzuć na patelnię dobrze oczyszczony i pokrojony szpinak. Duś jeszcze 5 minut, aż uzyskasz odpowiednią dla dania konsystencję.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

 

8. Kasza z mięsem z dodatkiem szpinaku tuż przed podaniem powinna zostać polana niewielką ilością dobrej oliwy extra vergine.

KASZA Z MIĘSEM i ze szpinakiem

Spróbuj ZUPY GRYSIKOWEJ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *