kasza pęczak z warzywami z szynką

Kasza pęczak z warzywami z szynką potwierdza, że fast food może być zdrowy i pyszny. Nie masz za dużo czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś smacznego? To danie jest właśnie dla Ciebie. W sezonie letnim najlepiej jest użyć warzyw świeżych; w zimie swoją rolę dobrze spełnią mrożonki. To ważne, by szynka była wysokiej jakości, mocno uwędzona. Oczywiście dymem, a nie „aromatem identycznym z naturalnym”… Dzięki temu cała potrawa nabierze fajnego smaku. Tak przygotowana kasza pęczak z warzywami i szynką spokojnie może trafić nawet „na salony”.

 

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów kaszy pęczak (duży kubek);
  • 150 gramów dobrej jakości gotowanej szynki o mocnym, wędzonym aromacie;
  • 150 gramów marchewki pokrojonej w drobna kostkę;
  • 150 gramów groszku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę pęczak (duży kubek) opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 duże kubki wrzącej wody, posól ją i wrzuć kaszę. Gotuj ją na średnim ogniu około 15 minut, aż woda prawie całkowicie wyparuje, a kasza będzie dosyć miękka, ale nie rozgotowana.

 

2. Przygotuj i pokrój w drobną kostkę około 150 gramów dobrej jakości gotowanej szynki o mocnym, wędzonym aromacie.

 

3. W osobnym garnku ugotuj groszek z marchewką (po około 150 gramów), a następnie odcedź – nie rozgotuj warzyw! Oczywiście w lecie możesz użyć świeżych warzyw.

 

4. Gdy kasza będzie miękka (musi w niej pozostać odrobina wody, aby wytworzył się sos) wyłącz gaz pod garnkiem; dodaj do kaszy szynkę i ugotowane warzywa. Posól do smaku, popieprz, a następnie przykryj garnek pokrywką i pozostaw na około 10 minut, aż potrawa „się przegryzie”, a kasza spęcznieje.

 

5. Kasza pęczak z warzywami z szynką podawaj posypane posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Smakuje równie dobrze w dniu przygotowania, jak i odgrzewana na drugi dzień.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *