Kasza pęczak z warzywami

Kasza pęczak z warzywami na sypko to danie, na widok którego skrzywi się większość z Was. Cóż to za jedzenie, spytacie… Ja kasze uwielbiam i złego słowa o nich powiedzieć nie dam. Jak nie mam pomysłu na obiad robię zwykle kaszę z warzywami, które zawsze znajdują się w mojej lodówce. Nie ma znaczenia jakie. Używam takich, jakie akurat mam. Tutaj danie wzbogaciłem również tyrolskim speckiem, który wydatnie podkreślił smak dania. Na koniec dodałem również dużą łyżkę domowego smalcu z gęsi. Naprawdę jest dobrze.

 

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy pęczak;
  • kilka liści mangoldu (burak liściasty);
  • 1 mała marchewka;
  • 1 cebula;
  • około 50 gramów boczku;
  • domowy smalec z gęsi;
  • suszone oregano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mangold w Polsce trudno kupić, więc możesz zastąpić go naszą krajową botwiną.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

2. W zasadzie do tego dania używam zwykle pęczaku, ale jeśli masz również np. trochę bulguru i soczewicy śmiało możesz wymieszać je z pęczakiem. Znakomicie wzbogacisz danie i dodasz mu mnóstwa witamin. Półtora szklanki gorącej wody wlej do garnka i nieco ją posól. Następnie wsyp kaszę lub mieszankę kasz i gotuj około 10 minut na dosyć mocnym ogniu.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

3. Oderwij kilka liści buraka liściastego (botwinka), umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

4. Posiekaj dość drobno twarde łodygi mangoldu, liście natomiast w nieco większe kawałki.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

5. Gdy woda niemal w całości odparuje z kaszy wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na około 20 minut. W tym czasie kasza wchłonie resztę wody, zmięknie i stanie się sypka.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

6. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Marchewkę również obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

7. Boczek możesz albo pokroić w kostkę, albo w cienkie paseczki. Wszystko zależy do tego, w jakiej formie boczek posiadasz i oczywiście od Twoich preferencji.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

8. Składniki gotowe, kasza wodę wchłonęła i stała się jędrna i sypka. Można danie finalne przygotowywać.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

9. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej trochę oliwy i wrzuć warzywa oraz boczek. Smaż na średnim ogniu kilka minut często mieszając.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

10. Warzywa oraz boczek posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

11. Gdy warzywa staną się „al dente” wsyp na patelnię kaszę. Całość zamieszaj i dodaj gęsiego smalcu. Jedna lub dwie łyżki wystarczą, by nadać daniu wybornego, niepowtarzalnego smaku. Smaż jeszcze minutkę, aż smalec roztopi się i pokryje wszystkie składniki równomiernie.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

 

12. Kasza pęczak z warzywami tylko z pozoru wydawać się może daniem mało atrakcyjnym. Dzięki dodatkom i sposobie jej przygotowania jest naprawdę jest daniem znakomitym.

Kasza PĘCZAK Z WARZYWAMI na sypko

Spróbuj mojej KASZY z WĘDZONĄ RYBĄ. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *