Kasza pęczak z warzywami

Kasza pęczak z warzywami na sypko to danie, na widok którego skrzywi się większość z Was. Cóż to za jedzenie, spytacie… Ja kasze uwielbiam i złego słowa o nich powiedzieć nie dam. Jak nie mam pomysłu na obiad robię zwykle kaszę z warzywami, które zawsze znajdują się w mojej lodówce. Nie ma znaczenia jakie. Używam takich, jakie akurat mam. Tutaj danie wzbogaciłem również tyrolskim speckiem, który wydatnie podkreślił smak dania. Na koniec dodałem również dużą łyżkę domowego smalcu z gęsi. Naprawdę jest dobrze.

 

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy pęczak;
  • kilka liści mangoldu (burak liściasty);
  • 1 mała marchewka;
  • 1 cebula;
  • około 50 gramów boczku;
  • domowy smalec z gęsi;
  • suszone oregano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mangold w Polsce trudno kupić, więc możesz zastąpić go naszą krajową botwiną.

 

2. W zasadzie do tego dania używam zwykle pęczaku, ale jeśli masz również np. trochę bulguru i soczewicy śmiało możesz wymieszać je z pęczakiem. Znakomicie wzbogacisz danie i dodasz mu mnóstwa witamin. Półtora szklanki gorącej wody wlej do garnka i nieco ją posól. Następnie wsyp kaszę lub mieszankę kasz i gotuj około 10 minut na dosyć mocnym ogniu.

 

3. Oderwij kilka liści buraka liściastego (botwinka), umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

 

4. Posiekaj dość drobno twarde łodygi mangoldu, liście natomiast w nieco większe kawałki.

 

5. Gdy woda niemal w całości odparuje z kaszy wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na około 20 minut. W tym czasie kasza wchłonie resztę wody, zmięknie i stanie się sypka.

 

6. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Marchewkę również obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

 

7. Boczek możesz albo pokroić w kostkę, albo w cienkie paseczki. Wszystko zależy do tego, w jakiej formie boczek posiadasz i oczywiście od Twoich preferencji.

 

8. Składniki gotowe, kasza wodę wchłonęła i stała się jędrna i sypka. Można danie finalne przygotowywać.

 

9. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej trochę oliwy i wrzuć warzywa oraz boczek. Smaż na średnim ogniu kilka minut często mieszając.

 

10. Warzywa oraz boczek posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano.

 

11. Gdy warzywa staną się „al dente” wsyp na patelnię kaszę. Całość zamieszaj i dodaj gęsiego smalcu. Jedna lub dwie łyżki wystarczą, by nadać daniu wybornego, niepowtarzalnego smaku. Smaż jeszcze minutkę, aż smalec roztopi się i pokryje wszystkie składniki równomiernie.

 

12. Kasza pęczak z warzywami na sypko tylko z pozoru wydawać się może daniem mało atrakcyjnym. Dzięki dodatkom i sposobie jej przygotowania jest naprawdę jest daniem znakomitym.

Wolisz KASZĘ GRYCZANĄ? Spróbuj mojej wersji z WĘDZONĄ RYBĄ. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *