Kasza pęczak z fasolą to danie znakomite, naprawdę; nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, ża kasz nie lubią. Kasze są niezwykle zdrowe i pożywne; jak dla mnie są kwintesencją smacznej kuchni. Jest wiele rodzajów kasz i trudno mi sobie wyobrazić, że każdy z Was nie znajdzie tej, która akurat zachwyci jego podniebienie. A co dodać do kaszy? Ograniczeniem jest w zasadzie … nieograniczona wyobraźnia. W moim przepisie do kaszy pęczak proponuję czerwoną fasolkę i kukurydzę – obie z puszki, bo to danie ma być szybkie co do zasady – nie zawsze mamy czas, by rozwinąć nasze pasje kulinarne. Ponadto trochę świeżej papryki, orientalny sos, świeża kolendra i otrzymujemy danie naprawdę pyszne. Gorąco zachęcam Was do jego wypróbowania – będziecie mile zaskoczeni.

 

KASZA PĘCZAK Z FASOLĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy pęczak;
  • 240 gramów netto czerwonej fasolki z puszki;
  • 140 gramów netto kukurydzy z puszki;
  • 1 nieduża zielona papryka;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • 3 jajka;
  • sos sojowy;
  • ocet ryżowy;
  • sos ostrygowy;
  • sos rybny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kaszę wypłucz dobrze pod bieżącą wodą i przełóż do małego garnka (kaszy będzie 1 szklanka). Wlej 2 szklanki wrzątku, zamieszaj i gotuj 10 minut, aż woda niemal całkowicie wyparuje.

 

3. Przygotuj sos – kasza musi być doskonała w smaku, więc i sos trzeba dopieścić 😉 W tym celu do małej miski wlej kolejno: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, pół łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę wody. Wymieszaj – jeżeli coś jest „nie tak” z sosem dodaj jeszcze składników, które uważasz za niezbędne. Pamiętaj – sos ma smakować Tobie. Gotowy sos odstaw na bok.

 

4. Jajko roztrzep w małej misce, dodaj kropelkę sosu sojowego do smaku i wlej na średnio rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju.

 

5. Smaż omleta z obu stron. Postępuj tak ze wszystkimi jajkami – gotowe omlety odłóż na bok, najlepiej w ciepłe miejsce.

 

6. Paprykę oczyść z pestek i białych błonek, pokrój w niedużą koskę; posiekaj dymkę – osobno odłóż białe części, osobno zielone.

 

7. Gdy woda z kaszy odparuje niemal całkowicie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na gazie, na którym się gotowała na około 15 minut, aby wchłonęła resztę wody i spęczniała.

 

8. Rozgrzej mocno woka lub patelnię i wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Wrzuć paprykę i białe części dymki. Smaż 2 minuty podrzucając co chwilę patelnią, aby składniki nie przypaliły się, a tylko lekko zrumieniły i nieco zmiękły.

 

9. Na patelnię wrzuć odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę, kukurydzę, i zielone części dymki. Smaż maksymalnie dwie minuty podrzucając dość często patelnią, aby składniki wymieszały się i smażyły równomiernie.

 

10. Zmniejsz do minimum gaz pod patelnią – wrzuć na patelnię kaszę.

 

11. Wymieszaj danie i wlej przygotowany sos.

 

12. Dodaj łyżeczkę mielonej, ostrej papryki – w końcu ma to być danie na ostro. Wymieszaj – gotowe.

 

13. Kasza pęczak z fasolą podawaj na przygotowanym wcześniej omlecie, posypaną listkami świeżej kolendry. Znakomite danie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *