KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

Kasza pęczak z fasolą to danie znakomite. Kasze są niezwykle zdrowe i pożywne; jak dla mnie są kwintesencją smacznej kuchni. A co dodać do kaszy? Ograniczeniem jest w zasadzie … nieograniczona wyobraźnia. W moim przepisie do kaszy pęczak proponuję dodać czerwoną fasolkę i kukurydzę. Ponadto trochę świeżej papryki, orientalny sos, świeża kolendra i otrzymujemy danie naprawdę pyszne. Gorąco zachęcam Was do jego wypróbowania – będziecie mile zaskoczeni.

 

KASZA PĘCZAK Z FASOLĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy pęczak;
  • 240 gramów netto czerwonej fasolki z puszki;
  • 140 gramów netto kukurydzy z puszki;
  • 1 nieduża zielona papryka;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • 3 jajka;
  • sos sojowy;
  • ocet ryżowy;
  • sos ostrygowy;
  • sos rybny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

2. Kaszę wypłucz dobrze pod bieżącą wodą i przełóż do małego garnka (kaszy będzie 1 szklanka). Wlej 2 szklanki wrzątku, zamieszaj i gotuj 10 minut, aż woda niemal całkowicie wyparuje.

 

3. Przygotuj sos – kasza musi być doskonała w smaku, więc i sos trzeba dopieścić 😉 W tym celu do małej miski wlej kolejno: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, pół łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę wody. Wymieszaj – jeżeli coś jest „nie tak” z sosem dodaj jeszcze składników, które uważasz za niezbędne. Pamiętaj – sos ma smakować Tobie. Gotowy sos odstaw na bok.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

4. Jajko roztrzep w małej misce, dodaj kropelkę sosu sojowego do smaku i wlej na średnio rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

5. Smaż omleta z obu stron. Postępuj tak ze wszystkimi jajkami – gotowe omlety odłóż na bok, najlepiej w ciepłe miejsce.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

6. Paprykę oczyść z pestek i białych błonek, pokrój w niedużą koskę; posiekaj dymkę – osobno odłóż białe części, osobno zielone.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

7. Gdy woda z kaszy odparuje niemal całkowicie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na gazie, na którym się gotowała na około 15 minut, aby wchłonęła resztę wody i spęczniała.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

8. Rozgrzej mocno woka lub patelnię i wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Wrzuć paprykę i białe części dymki. Smaż 2 minuty podrzucając co chwilę patelnią, aby składniki nie przypaliły się, a tylko lekko zrumieniły i nieco zmiękły.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

9. Na patelnię wrzuć odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę, kukurydzę, i zielone części dymki. Smaż maksymalnie dwie minuty podrzucając dość często patelnią, aby składniki wymieszały się i smażyły równomiernie.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

10. Zmniejsz do minimum gaz pod patelnią – wrzuć na patelnię kaszę.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

11. Wymieszaj danie i wlej przygotowany sos.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

12. Dodaj łyżeczkę mielonej, ostrej papryki – w końcu ma to być danie na ostro. Wymieszaj – gotowe.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

 

13. Kasza pęczak z fasolą podawaj na przygotowanym wcześniej omlecie, posypaną listkami świeżej kolendry. Znakomite danie.

KASZA PĘCZAK z fasolą na ostro

KASZA z MIĘSEM i warzywami przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *