kasza jęczmienna z sosem grzybowym

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym może wydawać się daniem nudnym. Błąd. Wiem, że „kasza z sosem” na pierwszy rzut jawi się jako danie niezbyt atrakcyjne. Udowodnię Wam jednak w swoim przepisie poniżej, że nawet w przypadku tak prostego dania można co nieco „pokombinować”, aby stworzyć coś nie tylko wyglądającego apetycznie, ale i po prostu nieziemskiego w smaku. Oświadczam, że według tego przepisu kasza jęczmienna z sosem grzybowym jest REWELACYJNA.

 

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów oczyszczonych, niedużych pieczarek;
  • 50 gramów suszonych podgrzybków;
  • 1 średnia cebula;
  • masło klarowane;
  • natka pietruszki;
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 200 gramów kaszy jęczmiennej;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Suszone podgrzybki zalej 1 litrem wrzącej wody i pozostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie pokrój na ćwiartki pieczarki.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

2. Namoczone podgrzybki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

3. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i oliwy i wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pieczarki; posól je, popieprz i smaż na dosyć mocnym (ale nie za mocnym) ogniu, aż lekko się przyrumienią (około 5 minut).

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

4. Pieczarki przełóż do garnka, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki i wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów. Ponadto dodaj wszystkie ugotowane podgrzybki i wlej dodatkowo 1 szklankę bulionu drobiowego lub warzywnego tak, aby uzyskać żądaną ilość sosu (pozostały wywar z gotowania grzybów odłóż na bok).

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

5. Gotuj grzyby 20 minut na wolnym ogniu.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

6. W międzyczasie do garnka z pozostałym, lekko osolonym wywarem grzybowym wrzuć 200 gramów kaszy jęczmiennej, przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu do momentu, aż kasza niemal całkowicie wchłonie wodę. Wtedy wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw kaszę pod przykryciem do czasu, aż zmięknie (proporcje kasza-płyn winny być 1:2).

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

7. W szklance rozpuść łyżkę mąki z odrobiną wody, dodaj łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany i zahartuj całość chochelką sosu z garnka. Wlej tak przygotowaną śmietanę do grzybów.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

8. Do sosu grzybowego dodaj jeszcze garstkę posiekanej natki pietruszki, dopraw całość do smaku i gotuj jeszcze 2 minuty.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

9. Gdy kasza jest już jędrna i miękka delikatnie spulchnij ją widelcem. Powinna mieć piękny, złoty kolor i niezwykły aromat grzybowy.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

 

10. Kasza jęczmienna z sosem grzybowym pozostawia za sobą wiele dań mięsnych – jest rewelacyjna. Absolutnie przepyszna.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

KASZA gryczana z JARMUŻEM również powinna Ci zasmakować – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *