Palona kasza gryczana z sosem grzybowym

Palona kasza gryczana podana z sosem grzybowym przygotowanym ze świeżych podgrzybków doprawionym kwaśną śmietaną.

Kasza gryczana z sosem grzybowym to super danie chętnie jedzone w Polsce w sezonie grzybowym. Oczywistym jest bowiem, że najlepszy sos grzybowy robi się zawsze ze świeżych grzybów, podczas gdy grzyby suszone idealnie pasują do potraw „zimowych” nadając im znakomity grzybowy aromat. Ja często łączę te dwa „rodzaje” grzybów latem i jesienią. Wypróbuj mój sposób, a przekonasz się, że warto do świeżych grzybów dodać 1 lub 2 grzybki suszone.

Składniki

200 gramów kaszy gryczanej palonej;
400 gramów świeżych podgrzybków;
2 lub 3 suszone podgrzybki;
1 duża cebula;
500 ml wywaru jarzynowego;
masło;
kilka gałązek świeżego tymianku
gęsta, kwaśna śmietana;
1 czerwona papryczka chilli;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Kasza gryczana z sosem grzybowym przepis

Najważniejszym składnikiem dania są oczywiście świeże grzyby. Ja proponuję użyć około 300 do 400 gramów świeżych podgrzybków, które moim zdaniem są bardziej aromatyczne od prawdziwków. Jeśli jednak wolisz użyj po prostu prawdziwków zamiast podgrzybków.

Dobry sos grzybowy, oczywiście oprócz świeżych grzybów, winien zawierać również solidny wywar. Zwykle grzyby zalewa się wywarem jarzynowym.Ty jednak zastosuj się do mojej rady, namaczaj przez 15 minut we wrzątku 2 lub 3 suszone podgrzybki, a następnie gotuj je kolejne kilkanaście minut, aż zmiękną. Część wody (lub całą) z gotowania suszonych grzybów użyj do przygotowania sosu ze świeżych grzybów. Oczywiście oprócz wywaru z gotowania suszonych grzybów dolać należy nieco wywaru jarzynowego, w przeciwnym razie sos może być lekko gorzki. Ja taką „mieszankę” wywaru jarzynowego i wywaru z gotowania suszonych grzybów miałem tym razem zamrożoną, więc przygotowanie sosu poszło znacznie szybciej.

Porada-> zastosuj się do mojego przepisu ściśle, a poznasz zupełnie nowy, niesamowity smak kaszy gryczanej.

Grzyby oczyść, a następnie pokrój w kawałki, jakie lubisz. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie wrzuć i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wrzuć pokrojone grzyby; całość posól, popierz, dopraw też tymiankiem. Smaż grzyby kilka minut, aby ładnie się zrumieniły.

W garnku zagrzej wywar jarzynowy połączony z wodą z gotowania suszonych grzybów. Wrzuć pokrojone ugotowane suszone grzyby oraz przesmażone świeże grzyby. Gotuj grzyby na wolnym ogniu około 15 minut, aż zmiękną. Gdy grzyby są miękkie, a płyn odparuje tak, aby była go odpowiednia dla gęstości sosu ilość, wlej kwaśną śmietanę uprzednio zahartowaną chochelką wywaru z gotowania grzybów. Całość zagotuj, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem.

Do sosu wrzuć posiekaną garść natki pietruszki. Dodaj do sosu również drobno posiekaną czerwoną papryczkę chilli, dla smaku i dla koloru. Sos w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Kasza gryczana z sosem grzybowym sposób podania

Przygotuj kaszę gryczaną lub inną według przepisu na opakowaniu. Kasza gryczana z sosem grzybowym to dla mnie zestawienie idealne, ale Ty masz zapewne swoje „smaki”, więc nie krępuj się i zmień przepis pod swoim kątem.

To danie rewelacyjne, proste, szybkie i pyszne. Pamiętaj jednak, że przygotowany w sposób jak powyżej sos grzybowy możesz podać również z ziemniakami, kluseczkami, puree ziemniaczanym, plackami ziemniaczanymi itd. Tak naprawdę smakuje jako dodatek do wszystkiego.


Poznaj mój rewelacyjny przepis na sos kurkowy ze świeżych grzybów . Koniecznie wypróbuj również przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Wyjątkowe smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *