Kasza gryczana z jarmużem może być daniem samym w sobie znakomitym, szczególnie dla wegetarian. Może również być świetnym dodatkiem do całego mnóstwa dań, począwszy od jajka na twardo do wszelkiego rodzaju gulaszy. W moim przepisie stosuję kaszę prażoną, bo taką uwielbiam; nijak do tej białej przekonać się nie mogę. Uwielbiam taką mocno prażoną ze sporą ilością masła. Tym razem tak przygotowaną kaszę połączyłem z duszonym krótko jarmużem z czosnkiem. Efekt więcej nż zadowalający.

 

KASZA GRYCZANA Z JARMUŻEM

SKŁADNIKI:

    • 200 gramów prażonej kaszy gryczanej;
    • duży pęczek świeżego jarmużu;
    • masło;
    • 2 ząbki czosnku;
    • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kasza gryczana i jarmuż to dwa główne, równoważne składniki tego dania. O ile o kaszy gryczanej wiemy dość sporo, o tyle jarmuż wciąż dla wielu z nas stanowi zagadkę. Sporo osób nie wie nawet, jak go jeść. Więcej o jarmużu dowiesz się TUTAJ >.

 

2. Przygotowanie dania zacznij od nastawienia kaszy. W tym celu do małego garnka wlej 2 kubki gorącej wody i lekko ją posól. Następnie wsyp 1 kubek (200 gramów) kaszy gryczanej i gotuj ją na dosyć mocnym ogniu maksymalnie 10 minut. W tym czasie woda winna praktycznie w całości odparować. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na gazie, na którym się gotował około 20 minut. Kasza wchłonie resztę wody, lekko spęczniej i nabierze smaku. Będzie również cudownie sypka.

 

3. Podczas, gdy kasza dochodzi zajmij się jarmużem. Odetnij liście jarmużu od łodyg i umieść je na durszlaku. Łodygi są twarde i niejadalne – jeżeli chcesz możesz kilka z nich wrzucić do gotującej się kaszy dla podkreślenia smaku.

 

4. Liście jarmużu umyj pod bieżącą wodą i odstaw na bok. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj byle jak.

 

5. Na głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz czosnek. Smaż go na średnim ogniu kilkadziesiąt sekund (nie przypal!).

 

6. Wrzuć liście jarmużu na patelnię i zwiększ gaz pod nią.

 

7. Jarmuż lekko posól, popieprz i wlej do niego niecałe pół szklanki gorącej wody. Duś jarmuż kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość i nieco zmięknie.

UWAGA: Jarmuż to nie szpinak – nie oczekuj, że zmięknie całkowicie. Nie ma potrzeby smażyć, czy dusić go dłużej, aniżeli kilka minut.

 

8. Ugotowaną kaszę gryczaną wrzuć na patelnię z duszonym jarmużem.

 

9. Wymieszaj jarmuż z kaszą i zmniejsz gaz pod patelnią (średnia moc). Do kaszy z jarmużem na patelni włóż 2 łyżki masła i czekaj chwilkę, aż kasza wchłonie masło. Co jakiś czas zamieszaj danie. Kasza gryczana z jarmużem jest gotowa, gdy masło całkowicie rozpuści się i zostanie wchłonięte przez kaszę wzbogacając smak jarmużu i całego dania.

UWAGA: Dodanie do kaszy gryczanej masła znakomicie podnosi jej smak.

 

10. Kasza gryczana z jarmużem to przepyszne danie samo w sobie, ale i znakomity dodatek do dań głównych, szczególnie gulaszy.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *