Kasza gryczana z dorszem wędzonym to naprawdę szybkie i banalne w przygotowaniu danie, które zapewni Wam wszystkie niezbędne składniki dla organizmu. A mówiąc mniej naukowo to po prostu smaczny i zdrowy osiłek. Czasami tak zwyczajnie, po prostu lubię coś takiego zjeść. Ważne, by ryba wędzona (w tym wypadku dorsz wydaje się najlepszym rozwiązaniem, ale jeżeli wolisz inną rybę to zamień) miała temperaturę pokojową – będzie lepiej smakować i współgrać w ciepłą kaszą.

 

KASZA GRYCZANA Z DORSZEM WĘDZONYM

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów palonej kaszy gryczanej;
  • 1 cukinia;
  • 1 mała cebula;
  • dymka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka z gotującą się, lekko osolona wodą wrzuć 150 gramów palonej kaszy gryczanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż woda prawie w całości odparuje. Wtedy zgaś gaz pod garnkiem, przykryj go i pozostaw kaszę na gazie, na którym się gotowała, aż wchłonie resztę wody i napęcznieje.

 

2. Pozostałe składniki: połowa pokrojonej w małą kostkę cukinii, mała cebula posiekana w drobną kosteczkę, garść posiekanej dymki. Zamiast cebuli możesz użyć cebulki od dymki – wszystko zależy od pory roku, w jakiej to danie przygotowujesz.

 

3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć cebulę. Dodaj od razu szczyptę ulubionej przyprawy – jest to opcja. Smaż do zeszklenia się cebuli.

 

4. Dorzuć cukinię i smaż kilka minut, aż stanie się „al dente” (gdy tłuszczu byłoby za mało możesz wlać łyżkę wody zamiast dolewać oliwy, której cukinia wchłonie każdą ilość…).

 

5. Wyłącz gaz pod patelnią; kaszę wrzuć na patelnię. Dodaj posiekaną dymkę i dopraw do smaku solą i pieprzem (jeżeli potrzeba).

 

6. Kasza gryczana z wędzonym dorszem winna być podawana w temperaturze pokojowej.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *