Kartoflanka to zupa ziemniaczana. Jest ważnym daniem kuchni każdego kraju, w którym ziemniaki są istotnym składnikiem tejże kuchni. Tak jest oczywiście w Polsce, ale tak jest również w Austrii. Od kilkuset lat Austriacy składają hołd ziemniakowi używając go a to jako składnik sałatki, gotowany, smażony, pieczony, w formie puree, a także jako składnik ciasta na knedle. Na jarmarkach bożonarodzeniowych to właśnie pieczony ziemniak z różnymi sosami jest jednym z najważniejszych i najchętniej jadanych potraw. Wiedeńska zupa ziemniaczana wbrew pozorom wcale nie ogromem ziemniaka stoi, ale i on znalazł w niej swoje należne mu miejsce. Zapraszam Was na niezwykle smakowitą wiedeńską kartoflankę. Taką z szynką, grzybkiem i mnóstwem majeranku.

Zobacz przepis TUTAJ >.

Czy dbająca o nienaganną figurę Cesarzowa Sissi jadała wiedeńską kartoflankę? Pewnie nie. Za to Cesarz Franciszek Józef zjadał jej zapewne przynajmniej ze dwie porcje.
Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *