Karp smażony w odwrocie? Wiem, że w ostatnich latach odchodzi się od smażonego karpia, jako głównej potrawy kolacji wigilijnej, ale zdaję sobie sprawę, że w dalszym ciągu sporo osób dochowuje tej tradycji i zajada się właśnie karpiem w ten szczególny wieczór. Ja należę do tej drugiej grupy osób. Pokażę Wam, jak przygotować smażonego karpia; być może są jakieś niuanse pomiędzy naszymi przepisami, a które to niuanse wykorzystasz, by Twoja ryba była jeszcze lepsza. Mam również nadzieję, że przekonam choć kilka osób, którzy wykorzystując mój przepis przekonają się, że karp wcale nie musi „śmierdzieć mułem”. To naprawdę smaczna ryba, wymaga jedynie nieco lepszego traktowania.

 

KARP SMAŻONY

SKŁADNIKI:

  • 2 karpie o wadze do 2 kilogramów każdy;
  • mąka pszenna;
  • 2-4 jajka;
  • wysokiej jakości drobna bułka tarta;
  • olej rzepakowy do smażenia;
  • masło;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Tak, wybór ryby ma naprawdę wielkie znaczenie, zwłaszcza w przypadku karpia. Zwykle karpia jada się ten jeden, jedyny raz w roku. Kup więc dobrą, świeżą rybę, najlepiej z certyfikowanych łowisk, hodowaną według właściwych zasad w dobrych warunkach. Polecam sprawdzone ryby w certyfikatem PAN KARP. Sprzedający karpie z tym certyfikatem nie tylko doradzą, ale również fachowo zajmą się rybami, aby te cierpiały jak najmniej (zabiją na miejscu, wypatroszą itd). Wybierz żywe karpie najlepiej takie o wadze około 2 kilogramów; każ je zabić i wypatroszyć na miejscu.

 

2. Po przyniesieniu karpi do domu przystąp niezwłocznie do działania. Pierwszą czynnością jest przelanie ryb wrzącą wodą. Jest to konieczne, aby pozbyć się wszelkich nieczystości znajdujących się na zewnątrz ryby. Po przelaniu wrzątkiem zeskrob z wierzchu ryby, co tylko się da: szlam, łuski itp.

 

3. Ryb pokrój w dzwonka; z każdego dzwonka wykrój dwa filety odkrawając je od kręgosłupa ryby po obu jego stronach.

 

4. Każdy z filetów połóż na desce do krojenia. Prowadząc prostopadle do filetów duży nóż pozbaw filety pozostałych kawałków kręgosłupa i ości.

 

5. Z każdego fileta odkrój tzw. „brzuszki”. Pamiętaj, że zabitej rybie należy się szacunek – straciła życie, żebyśmy my mogli ją zjeść. Zatem nigdy nie wyrzucaj jej elementów, które można jeszcze  wykorzystać. Z odkrojonych elementów ugotuj np. wywar rybny.

 

6. Tak przygotowane dzwonka karpia bardzo dokładnie umyj, przełóż do naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na całą noc, aby karp skruszał.

 

7. Na drugi dzień dobrze posól karpia tuż przed smażeniem. Przygotuj mąkę, bułkę tartą, rozbełtaj jaka. Rozgrzej na patelni olej.

 

8. Opanierowane kawałki karpia (mąka, jajko, bułka tarta – panieruj zawsze tuż przed włożeniem ryby na patelnię, nigdy wcześniej) przełóż na patelnię i smaż na bardzo wolnym ogniu.

UWAGA: Po opanierowaniu 2-3 kawałków ryby umyj i osusz ręce. Dzięki temu nie będzie grudek w panierce po usmażeniu ryby.

 

9. W odpowiednim momencie odwróć karpia na drugą stronę; na wierzchu każdego kawałka ryby połóż po łyżeczce masła. Masło będzie się topiło – część wsiąknie w karpia, a część spłynie na patelnię dodając smaku tłuszczowi, w którym ryba się smaży.

 

10. Gdy ryba jest już ładnie zrumieniona z obu stron dosmażaj ją na bokach.

 

11. Pięć minut przed końcem smażenia karpia wrzuć na patelnię łyżkę masła. Masło rozpuści się, a ryba  dosmażać się będzie w bogatej kąpieli maślanej, dzięki czemu uzyska cudowny kolor i niezwykły smak.

UWAGA: Optymalny czas smażenia karpia wynosi 20 minut.

 

12. Karp smażony podany na kolację wigilijną z puree ziemniaczanym i kapustą z grochem to mój numer jeden na Święta. Polecam i Wam.


Drukuj przepis

Zobacz również

One thought on “KARP SMAŻONY tradycyjny na WIGILIĘ”

  1. Wszystko robię tak, jak Ty Tomku,ale ,.. Karpia przyprawiam, sokiem z cytryny solą i pieprzem ,cebulą w wiórkach i odrobiną czosnku, na noc do chłodnego,. zrzucam przyprawy i dalej,to już wiadomo, Usmażoną rybę, wystudzam z jedną dobę i doję do zamrożenia, .. W Wigilię wyjmuję wcześniej a przed kolacją do piekarnika z wiórkami masła,.. Polecam przepis rodzinny tradycyjny,..Palce lizać,..Takiego karpia, lubią ci, co karpia nie lubią,.. Wspaniałych potraw na świątecznym stole stole,. WESOŁYCH ŚWIĄT!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *