Karp po żydowsku jest w moim domu jedną z obowiązkowych potraw na Święta Bożego Narodzenia. Danie to poza ugotowanym karpiem zawiera dużą ilość cebuli, cukru, rodzynek, a także migdałów. Jednym słowem ryba przyrządzona na słodko, która finalnie trafia do lodówki, gdzie wytworzona w czasie gotowania ryby naturalna galaretka zastyga. Karp po żydowsku jada się na zimno z dodatkiem chałki (plecionki). To naprawdę bardzo ciekawe, wigilijne danie. Co prawda jako dziecko niespecjalnie przepadałem za karpiem po żydowsku, ale jak to zwykle bywa do tradycji trzeba dorosnąć. Teraz w Święta muszę zjeść chociaż jeden kawałek. Zachęcam do jego wypróbowania wszystkich, którzy lubią karpia, a w takiej wersji, czyli na słodko jeszcze go nie jedli.
Składniki
kilka kawałków świeżego karpia;
2 duże cebule;
cukier;
garść płatków migdałowych;
mała garść rodzynek;
sól, pieprz;
Przepis na karp po żydowsku
Przygotowanie dania należy rozpocząć od ugotowania cebuli. To ona wytworzy sos, który finalnie zamieni się w pyszną galaretkę. W tym celu obierz dwie duże cebule, pokrój je w piórka i wrzuć do garnka. Następnie wlej około 2 szklanek zimnej wody, dodaj 1 łyżkę cukru, posól, popierz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula zmięknie (około 30 minut). Czujesz ten zapach? Mnie on zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Przygotuj 3 lub 4 kawałki karpia, pozbaw je ewentualnych nieczystości, błonek itp, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.
Gdy cebula jest już miękka włóż do garnka kawałki karpia. Dodaj również małą garść płatków migdałów i nieco mniej rodzynek (około 1 łyżki), a następnie gotuj rybę na wolnym ogniu około 10 minut. Nie mieszaj, aby ryba się nie rozpadła.
Kiedy ryba będzie gotowa ułóż kawałki karpia w niewielkim naczyniu i wlej powstały sos wraz z cebulą i bakaliami. Gdy całość wystygnie przykryj naczynie i wstaw je do lodówki. Po około 2 godzinach powstały w czasie gotowania ryby sos zamieni się w smakowitą, słodką, delikatną galaretkę. Najlepiej smakuje ze słodką chałką (plecionką).
Dowiedz się jak przygotować karpia na Wigilię.