KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

Karp po żydowsku jest w moim domu jedną z obowiązkowych potraw na Święta Bożonarodzeniowe. Co prawda jako dziecko niespecjalnie przepadałem za podgotowanym karpiem z dodatkiem sporej ilości cebuli, cukru, rodzynek i migdałów, ale jak to zwykle bywa do tradycji trzeba dorosnąć. Teraz w Święta muszę zjeść chociaż jeden kawałek. Wystudzony karp trafia do lodówki, gdzie wytworzona w czasie gotowania ryby naturalna galaretka zastyga.

Karp po żydowsku jada się na zimno z dodatkiem chałki (plecionki). To naprawdę bardzo ciekawe, wigilijne danie. Zachęcam do jego wypróbowania wszystkich, którzy lubią karpia, a w takiej wersji jeszcze go nie jedli.

 

KARP PO ŻYDOWSKU

SKŁADNIKI:

  • kilka kawałków świeżego karpia;
  • 2 duże cebule;
  • cukier;
  • garść płatków migdałowych;
  • mała garść rodzynek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwie duże cebule obierz i pokrój w piórka.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

2. Pokrojone cebule wrzuć do garnka; wlej około 2 szklanek zimnej wody, dodaj 1 łyżkę cukru, posól, popierz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula zmięknie (około 30 minut).

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

3. Przygotuj 3 kawałki karpia; pozbaw je ewentualnych nieczystości, błonek itp, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

4. Gdy cebula zmięknie włóż do garnka kawałki karpia.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

5. Dodaj małą garść płatków migdałów i trochę mniej rodzynek.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

6. Gotuj rybę na wolnym ogniu około 10 minut. Nie mieszaj, aby ryba się nie rozpadła.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

7. W niewielkim naczyniu ułóż ugotowane kawałki karpia, wlej powstały sos. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przykryj naczynie i wstaw je do lodówki.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

8. Po około 2 godzinach powstały w czasie gotowania ryby sos zamieni się w smakowitą, słodką, delikatną galaretkę.

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

 

9. Karp po żydowsku najlepiej smakuje z chałką (plecionką).

KARP PO ŻYDOWSKU kapitalny na Wigilię

Zobacz, jak fachowo przygotować KARPIA na WIGILIĘ <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *