Karkówka z dzika jest daniem znakomitym, idealnym na najważniejsze rodzinne spotkania. W wersji cygańskiej zrobi wrażenie na każdym bez wątpienia a Ci, którzy dziczyzny nie lubią, nie poinformowani o rodzaju mięsa, które konsumują będą się nią zajadać. Danie jest proste w przygotowaniu, ale bogactwo smaków niezwykłe. Oto bowiem marynowaną w czerwonym winie karkówkę dusimy w lekko paprykowym sosie z dodatkiem wędzonej słoniny, a na końcu dodajemy przesmażone krótko warzywa i dorzucamy ogórek konserwowy. Całość po prostu petarda. Zdecydowanie polecam. Wszystkim.

 

KARKÓWKA Z DZIKA

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów karkówki z dzika;
  • czerwone, wytrwane wino, np. Chianti;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 duża szalotka;
  • świeży majeranek;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • mielona, słodka papryka;
  • 2 kulki ziela angielskiego;
  • 1 duży liść laurowy;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 2 łyżki smalcu z mangalicy;
  • 1 mały plasterek wędzonej słoniny;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • 2 nieduże ogórki konserwowe;
  • 2 pieczarki portabello;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w dość duże paski.

 

2. Pokrojone mięso włóż do szklanego naczynia. Dodaj czosnek, obraną i grubo posiekaną szalotkę, skruszone ziele angielskie, liść laurowy, 2 gałązki świeżego majeranku. Zalej wszystko winem i wymieszaj delikatnie.

 

3. Naczynie z mięsem przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.

UWAGA: Dziczyzna wymaga 24-godzinnego marynowania – jest wtedy znacznie smaczniejsza.

 

4. W dniu przygotowywania dania wyjmij „przemacerowane” mięso z lodówki i przygotuj pozostałe składniki.

 

5. Odcedź mięso – marynatę odstaw na bok w garnku, a mięso bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

 

6. W garnku rozgrzej smalec i wrzuć mięso. Smaż kilka minut na mocnym ogniu. W trakcie smażenia mięso puści soki i wodę – nie przejmuj się. Jednak aby tego uniknąć możesz obsypać je przed smażeniem niewielką ilością mąki, wtedy mąka zaabsorbuje wodę.

 

7. Pokrój w drobną kostkę słoninę i czerwoną cebulę.

 

8. Wyjmij przesmażone mięso z garnka (jeżeli pozostał płyn dolej go do marynaty w garnku). Rozgrzej znowu trochę smalcu, a następnie wrzuć słoninę i czerwoną cebulę. Smaż krótko na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a słonina wytopi. Gdy tak się tanie zdejmij garnek z gazu i wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki.

 

9. Zamieszaj wszystko dokładnie, aby powstała aromatyczna masa i wstaw z powrotem garnek na gaz. Dodaj 1 płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wlej 2 chochelki gorącej marynaty, zamieszaj i zagotuj.

 

10. Wrzuć do garnka podsmażone wcześniej mięso, zamieszaj i wlej pozostałą marynatę (gorącą). Dodaj nieco soli, pieprz, 2 gałązki świeżego majeranku. Przykryj garnek i duś około 1,5 godziny – karkówka z dzika musi być przyjemnie miękka.

 

11. W międzyczasie pokrój w cieniutkie paseczki obie papryki oraz ogórki konserwowe.

 

12. Pieczarki pokrój w plasterki.

 

13. Gdy mięso jest miękkie przesmaż krótko warzywa na minimalnej ilości smalcu.

 

14. Przesmażone warzywa dodaj do gulaszu.

 

15. Wrzuć do garnka również pokrojone ogórki konserwowe. Całość dopraw do smaku w razie konieczności solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką, mieloną papryką.

 

16. Jeżeli sos jest za rzadki rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i wlej do garnka z gulaszem.

 

17. Karkówka z dzika w wersji z sosem cygańskim idealnie smakuje podana z różnego rodzaju kluseczkami lub z makaronem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *