Karczek w galarecie z warzywami to dla mięsożerców pozycja obowiązkowa, a dla niektórych wręcz kultowa. Sam karczek wieprzowy można go przyrządzić na wiele sposób i każdy z nich będzie naprawdę dobry. Ja proponuję karczek upiec, a upieczony pokroić w plastry, dodać trochę warzyw i zalać bulionem drobiowym z żelatyną. Otrzymany karczek w galarecie znakomicie urozmaici Wasze menu, a u wielu z Was jedzących go po raz pierwszy zagości na dobre na stołach. Najlepiej upiec większy kawał mięsa, by część wykorzystać na obiad, czy też na zimno, a drugą część właśnie przyrządzić w galarecie.

 

KARCZEK W GALARECIE Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • domowy karczek pieczony;
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego;
  • 300 gramów mrożonej marchewki;
  • 300 gramów mrożonego groszku;
  • 1-2 wiejskie jajka;
  • żelatyna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą tego dania jest oczywiście soczysty, pieczony karczek wieprzowy. Jak go przygotować i upiec dowiesz się <<TUTAJ>>.

 

2. Ugotuj mrożoną marchewkę. Oczywiście nie muszą to być mini marchewki; całkiem dobrze pasować będzie marchewka pokrojona w kosteczkę.

 

3. Ugotuj mrożony groszek. Zwróć uwagę, aby warzywa nie były rozgotowane; zdecydowanie lepsze będą takie „al dente”.

 

4. Na dnie naczynia rozłóż pokrojone w cienkie plasterki mięso, plasterki ugotowanego jajka i marchewkę.

 

5. Na wierzch rozłóż równomiernie groszek.

 

6. W garnku zagotuj 1 litr bulionu drobiowego; rozpuść w nim żelatynę, przestudź i zalej mięso z warzywami.

 

7. Karczek w galarecie z warzywami wstaw do lodówki do zastygnięcia. Podawaj na zimno z sokiem cytryny, octem, chrzanem itp. według własnego upodobania.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *