Karczek pieczony idealny na obiad i na kanapkę

Karczek wieprzowy przyprawiony mieloną papryką, czosnkiem i majerankiem, następnie marynowany przez noc i pieczony.

Karczek wieprzowy przyprawiony został mieloną papryką, czosnkiem i majerankiem, następnie był marynowany przez noc i na koniec pieczony. Karczek pieczony to pozycja kultowa w polskiej kuchni. Zamiast kupować w marketach wątpliwej jakości wędliny raz na czas warto kupić ładny kawałek mięsa i upiec go w aromatycznych przyprawach. Takie mięso świetnie smakuje np. na pajdzie wiejskiego chleba z chrzanem. Najlepszym mięsem do zapiekania, a następnie jedzenia na zimno jest właśnie karczek wieprzowy. Jeśli upieczesz go właściwie będzie niesamowicie soczysty, a tłuszczyk, który posiada sam w sobie fantastycznie uzupełni jego smak.

Składniki

kilogram karczku wieprzowego;
łyżka suszonego majeranku;
1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
pół łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka kminku w ziarnach;
4 ząbki czosnku;
szczypta suszonych płatków chili
sól, pieprz;

Przepis na karczek pieczony

Przygotuj 1 kilogram ładnego karczku wieprzowego, a także przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżka kminku w ziarnach, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz.

Marynujemy mięso

Karczek obficie posól, popieprz i natrzyj dokładnie obranym i zmiażdżonym czosnkiem. Posyp mięso majerankiem, kminkiem i papryką i bardzo dokładnie wetrzyj wszystko w mięso. Następnie owiń ściśle karczek folią spożywczą i wstaw go do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczemy karczek wieprzowy

Zdejmij folię z mięsa i umieść je w rękawie do pieczenia, zanim „zamkniesz” rękaw wlej do niego około 100 ml wody. Piecz karczek w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij karczek pieczony z piekarnika i bardzo ostrożnie przekłuj rękaw, aby wypuścić parę. Przetnij rękaw u góry do końca wzdłuż i rozchyl go, aby wierzch mięsa pozostał odkryty.

Karczek pieczony sposób podania

Gdy mięso jest miękkie wyjmij je i pozostaw na kilka godzin do przestygnięcia. Co jakiś czas obracaj je w rękawie, aby wchłaniało powstały podczas pieczenia sos. Gdy mięso całkowicie wystygnie przełóż je do lodówki.

Podawaj na zimno np. z wiejskim chlebem i dobrym, mocnym chrzanem.


Poznaj przepis na karczek w galarecie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *