KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

Kapusta zasmażana to ikona polskiej kuchni. Uwielbiania przez wielu zbyt często niesłusznie jednak „ganiona” za tłustość. Owszem, kapusta zasmażana lubi tłuszcz, ale nie ma w tym nic złego, o ile jest to tłuszcz prawdziwy w postaci np. masła lub smalcu. Jak zwykle więc istotą dobrego dania jest słowo klucz: prawdziwe, dobre składniki. Kapusta kiszona nie może być zakwaszana octem, co niestety wciąż zdarza się zbyt często, boczek nie powinien być nastrzykiwany, a smalec najlepiej wytopić samemu z porządnej słoniny.

Sprawę upraszcza znajomy, mały sklepik, w którym wiesz, że kupisz wyżej wymienione składniki najwyższej jakości. A jeżeli już je posiądziesz to zrobienie takiej kapusty będzie czystą przyjemnością. Tak samo, jak jej późniejsze pałaszowanie.

 

KAPUSTA ZASMAŻANA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej;
  • 150 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub gęsiego;
  • 2 łyżki mąki;
  • 2 łyżeczki kminku;
  • 1-2 łyżeczki cukru;
  • 3-4 liście laurowe;
  • 5-8 ziaren ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona. Musi być jak najwyższej jakości, więc nie kupuj pierwszej lepszej z brzegu, ale wypróbowaną. Odczujesz różnicę, uwierz.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

2. Kapustę przesiekaj grubo i włóż do dużego garnka. Dodaj 1 łyżeczkę kminku, liście laurowe, ziele angielskie i zalej gorącą wodą tak, aby nie przykryła ona kapusty. Gotuj kapustę pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny (do miękkości).

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Tego ostatniego nie powinno być zbyt wiele, żeby nie zdominował smaku kapusty. Boczek ma jedynie nadać wędzonego aromatu kapuście, więc wystarczy go naprawdę niewiele.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

4. Gdy kapusta jest już miękka odlej dużą szklankę wody z jej gotowania i odstaw na bok. Kapustę odcedź pozostawiając nieco wody w garnku.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

5. Do odcedzonej kapusty dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mielonego pieprzu.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

6. Jeżeli lubisz smak kminku wsyp dodatkową łyżeczkę do kapusty. Zamieszaj całość i odstaw na bok.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

7. Na patelni rozgrzej smalec.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

8. Na rozgrzany smalec wrzuć boczek i smaż go na średnim ogniu, aż się nieco wytopi. Następnie dorzuć cebulę i smaż wszystko, aż boczek się nieco przyrumieni, a cebula zeszkli. Tak, tłuszczu musi być sporo – na tym polega zasmażka. Dzięki temu tłuszczowi Twoja kapusta kiszona zasmażana będzie najpyszniejsza na świecie. Oczywiście możesz zrobić mniej zasmażki, ale kapusta nie będzie już taka wyborna – Twój wybór.

UWAGA: Więcej tłuszczu, to więcej smaku. Ale za dużo tłuszczu, to za ciężkie danie.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

9. Wsyp na patelnię mąkę i dość energicznie mieszaj, aż połączy się ona z tłuszczem na patelni.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

10. Smaż mąkę z tłuszczem 1-2 minuty, aż nieco się przyrumieni (tzw. jasna zasmażka), ale nie przypal jej!

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

11. Na patelnię wlej szklankę soku z gotowania kapusty – cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

12. Gdy składniki połączą się i powstanie gładka masa smaż wszystko 2-3 minuty, aż zasmażka zgęstnieje. Mieszaj często, aby nie powstały grudy.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

13. Gotową zasmażkę przelej do kapusty i dobrze wszystko wymieszaj. Kapusta kiszona zasmażana zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień, dlatego nie staraj się jej już teraz doprawić tak, jak lubisz, bo do dnia następnego „przegryzie się” i nabierze świetnego smaku.

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

 

14. Kapusta zasmażana to idealny dodatek do obiadu np. do kotleta schabowego lub do smażonej kiełbasy. PYCHA!

KAPUSTA ZASMAŻANA przepis tradycyjny

Koniecznie przygotuj MODRĄ KAPUSTĘ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *