KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami

Kapusta z grochem to jedno z podstawowych dań wigilijnych w wielu regionach kraju, szczególnie na Śląsku. Kto zna i lubi tego przekonywać nie trzeba, kto nie zna niech popróbuje; to świetny dodatek do sycących obiadów na mroźne, zimowe dni. W swojej wersji używam najczęściej grochu omielonego (łuskanego) i zamiast czynić z niego puree groch pozostawiam prawie w całości. Czasem lubię jednak wykorzystać groch niełuskany – jest on smaczniejszy, jednak skórki mogą niektórym z Was przeszkadzać w jego konsumpcji. Jak widzisz wersji tego dania jest kilka – Ty zrób według własnych upodobań.

 

KAPUSTA Z GROCHEM

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dobrej kapusty kiszonej;
  • 400 gramów grochu łuskanego (omielonego);
  • 50 gramów suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki);
  • 1 cebula;
  • 3-4 liście laurowe;
  • 5-7 ziarenek ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

2. Kapustę przesiekaj – drobno lub grubiej, w zależności od Twoich upodobań. Wcześniej możesz kapustę przepłukać, jeżeli jest zbyt kwaśna, ale moim zdaniem jest to bez sensu, ponieważ kapusta kiszona musi być kwaśna, a poza tym groch dość mocno złagodzi potem jej kwasowość.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

3. Posiekaną kapustę przełóż do garnka, podlej niewielką ilością gorącej wody; dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 1 godziny).

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

4. Groch łuskany przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą i mocz około 30 minut (niektórzy grochu łuskanego nie moczą, ja tak). Po tym czasie wypłucz ponownie groch, zalej wodą i gotuj około 30 minut, aż część grochu rozpadnie się, a część pozostanie „al dente”.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

5. Grzyby zalej wrzącą wodą i mocz około 30 minut. Następnie gotuj grzyby na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły przez kolejne 30 minut.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

6. Ugotowane grzyby wyjmij z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Następnie pokrój je w nieduże (lub duże – jeżeli wolisz) kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami

 

7. Ugotowany groch odcedź i odłóż na bok.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

8. Gdy kapusta kiszona jest miękka odcedź ją pozostawiając szklankę wody z jej gotowania. Do kapusty wrzuć ugotowany groch.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

9. Posiekane grzyby wrzuć do garnka z kapustą i grochem – koniecznie dodaj również wywar, w którym grzyby się moczyły i gotowały.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami.

 

10. Pokrojoną cebulę smaż na klarowanym maśle, aż się zeszkli, a następnie dodaj do kapusty z grochem.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami

 

11. Dodaj sporo mielonego pieprzu i jeżeli potrzeba również nieco soli. Jeżeli uznasz, że kapusta z grochem z grzybami jest zbyt sucha dolej nieco zachowanej wody z gotowania kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i odstaw do lodówki, aby kapusta z grochem „przegryzła się”.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami

 

12. Kapusta z grochem najlepsza jest na drugi dzień. To znakomite danie na wigilijny stół.

KAPUSTA Z GROCHEM z grzybami

Greckie PUREE z GROCHU rzuci Cię na kolana <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *