Kapusta z grochem z grzybami to jedno z podstawowych dań wigilijnych w wielu regionach kraju, szczególnie na Śląsku. Kto zna i lubi tego przekonywać nie trzeba, kto nie zna niech popróbuje; to świetny dodatek do sycących obiadów na mroźne, zimowe dni. W swojej wersji używam najczęściej grochu omielonego (łuskanego) i zamiast czynić z niego puree groch pozostawiam prawie w całości. Czasem lubię jednak wykorzystać groch niełuskany – jest on smaczniejszy, jednak skórki mogą niektórym z Was przeszkadzać w jego konsumpcji. Jak widzisz wersji tego dania jest kilka – Ty zrób według własnych upodobań.

 

KAPUSTA Z GROCHEM Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dobrej kapusty kiszonej;
  • 400 gramów grochu łuskanego (omielonego);
  • 50 gramów suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki);
  • 1 cebula;
  • 3-4 liście laurowe;
  • 5-7 ziarenek ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

.

 

2. Kapustę przesiekaj – drobno lub grubiej, w zależności od Twoich upodobań. Wcześniej możesz kapustę przepłukać, jeżeli jest zbyt kwaśna, ale moim zdaniem jest to bez sensu, ponieważ kapusta kiszona musi być kwaśna, a poza tym groch dość mocno złagodzi potem jej kwasowość.

.

 

3. Posiekaną kapustę przełóż do garnka, podlej niewielką ilością gorącej wody; dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 1 godziny).

.

 

4. Groch łuskany przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą i mocz około 30 minut (niektórzy grochu łuskanego nie moczą, ja tak). Po tym czasie wypłucz ponownie groch, zalej wodą i gotuj około 30 minut, aż część grochu rozpadnie się, a część pozostanie „al dente”.

.

 

5. Grzyby zalej wrzącą wodą i mocz około 30 minut. Następnie gotuj grzyby na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły przez kolejne 30 minut.

.

 

6. Ugotowane grzyby wyjmij z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Następnie pokrój je w nieduże (lub duże – jeżeli wolisz) kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.

 

7. Ugotowany groch odcedź i odłóż na bok.

.

 

8. Gdy kapusta kiszona jest miękka odcedź ją pozostawiając szklankę wody z jej gotowania. Do kapusty wrzuć ugotowany groch.

.

 

9. Posiekane grzyby wrzuć do garnka z kapustą i grochem – koniecznie dodaj również wywar, w którym grzyby się moczyły i gotowały.

.

 

10. Pokrojoną cebulę smaż na klarowanym maśle, aż się zeszkli, a następnie dodaj do kapusty z grochem.

 

11. Dodaj sporo mielonego pieprzu i jeżeli potrzeba również nieco soli. Jeżeli uznasz, że kapusta z grochem z grzybami jest zbyt sucha dolej nieco zachowanej wody z gotowania kapusty. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i odstaw do lodówki, aby kapusta z grochem „przegryzła się”.

 

12. Kapusta z grochem z grzybami najlepsza jest na drugi dzień. To znakomite danie na wigilijny stół.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *