KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

Kapuśniak to znakomita polska zupa. Taki na żeberkach wędzonych to obowiązkowa pozycja z klasyki polskiej kuchni. Nie należy kapuśniaku mylić z kwaśnicą, która w porównaniu z nim jest uboższa w składniki, za to zdecydowanie bardziej kwaśna. Niby różnice pomiędzy nimi są niewielkie, dla prawdziwego smakosza jednak kolosalne. Kwestią niezwykle ważną jest użycie dobrego, prawdziwie wędzonego żeberka. Sklepowe, zwłaszcza te „wędzone” aromatami identycznymi z naturalnymi nie wchodzą w grę. Niby to oczywiste, a wciąż zbyt wiele osób na to nie zwraca uwagi. Tak, znajdźcie dobrego rzeźnika. Jeszcze tacy są. Choć nie wiadomo, jak długo.

 

KAPUŚNIAK

SKŁADNIKI:

  • 650 gramów żeberek wędzonych;
  • 700 gramów kapusty kiszonej;
  • mały plaster słoniny;
  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 2 liście laurowe;
  • 4 ziela angielskie;
  • nieduża marchewka;
  • mała pietruszka;
  • 1 duża cebula;
  • mąka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

2. Kapustę przesiekaj (jeżeli jest bardzo kwaśna możesz ją przedtem trochę przepłukać w wodzie, ale według mnie jest to bez sensu…). Przesiekaną kapustę i żeberko wędzone włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem tak, aby przykrył on oba składniki (około 2,5 litra wody).

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotuj około 1 godziny, aż kapusta i żeberko będą miękkie.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

4. W międzyczasie obierz, pokrój w nieduża kostkę i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

5. Obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Cebulę i słoninę pokrój w drobną kostkę.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

6. Ugitowane żeberko wyjmij z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Do garnka z miękką kapustą wrzuć starte marchewkę i pietruszkę.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

7. Mięso oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę; następnie wrzuć je do zupy.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

8. Na średnio rozgrzaną małą patelnię wrzuć słoninę i smaż chwilkę, aż się wytopi. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Wsyp 2 łyżki mąki i ciągle mieszając lekko ją podsmaż (tzw. jasna zasmażka).

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

9. Wlej na patelnię 1-2 chochelki zupy i ciągle mieszając spraw, aby wszystkie składniki połączyły się w gładką masę. Smaż wszystko około 1 minuty, aż zasmażka zgęstnieje.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

10. Gotową zasmażkę wlej do zupy. Zagotuj całość.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

11. Do zupy dodaj ugotowane, odcedzone ziemniaki.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

12. Dopraw kapuśniak solą i pieprzem, jeżeli potrzeba.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

 

13. Kapuśniak podawaj gorący z kromką wiejskiego chleba.

KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych

Zrób również pyszną PARZYBRODĘ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “KAPUŚNIAK na żeberkach wędzonych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *