kanapka nowojorska z indykiem

Kanapka nowojorska z dużą ilością indyka to moje wspomnienia z „Wielkiego Jabłka”. Ilekroć ją jadam przenoszę się myślami do tego jedynego na świecie miasta. Oczywiście nie ma w niej nic nadzwyczajnego i odkrywczego, ale naprawdę można ją polubić, a nawet stać się jej wielkim zwolennikiem. Jej skład zwykle „wypełnia” nowojorskiego bajgla, ale ponieważ ten rodzaj pieczywa jest u nas nieosiągalny (a ten, co jest bywa zwykle niejadalny) użyłem bułki do hamburgerów.

Tę kanapkę można jeść na zimno albo na ciepło. Jedzona na zimno staje się zwykłą, beznadziejną papką. Zdecydowanie lepiej smakuje podgrzana i pozostawiona następnie na 2 minutki do przestygnięcia. Letnia jest najlepsza, ponieważ ser pozostaje lekko „lejący się”, bułka jest chrupiąca, wędlina ciepła.

 

KANAPKA NOWOJORSKA

SKŁADNIKI:

  • 3 duże bułki do hamburgerów;
  • 300 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka;
  • 6 plastrów dobrego sera żółtego;
  • majonez;
  • musztarda Dijon;
  • sałata lodowa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj trzy duże bułki do hamburgerów – pszenne, najlepiej z sezamem; kanapka nowojorska musi być duża.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

2. Bułki przekrój na połowę. Spodnią część każdej z nich posmaruj 1 łyżką dobrego majonezu, a górną nieco mniejszą ilością musztardy Dijon.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

3. Na spodnią część nałóż po 80-100 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka (najlepiej z fileta wędzonego w całości – unikajcie tych „mielonych”). Tak, wędliny musi być sporo, ponieważ kanapki nowojorskie składają się głównie z mięs albo wędlin. Wędlina powinna mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij ją nawet parę godzin wcześniej z lodówki.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

4. Na wędlinę nałóż po dwa plasterki miękkiego sera żółtego (ja użyłem polskiego cheddara). Ser również powinien mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij go odpowiednio wcześniej z lodówki.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

5. Na serze rozłóż po kilka listków sałaty lodowej.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

6. Spody bułek przykryj wierzchnimi połówkami, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekaj delikatnie około 5 minut, po czym włącz grzanie od góry, aby górę bułki przyrumienić.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

7. Po wyjęciu kanapek z piekarnika daj im „odpocząć” 2 minutki.

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

 

8. Przekrój na połowę i zajadaj ze smakiem. Kanapka nowojorska – oh yeah, baby…

KANAPKA NOWOJORSKA z indykiem

A przepis na prawdziwą włoską BRUSCHETTĘ znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *