kanapka nowojorska z indykiem

Kanapka nowojorska z indykiem to moje wspomnienia z „Wielkiego Jabłka” – ilekroć ją jadam przenoszę się myślami do tego jedynego na świecie miasta. Oczywiście nie ma w niej nic nadzwyczajnego i odkrywczego, ale naprawdę można ją polubić, a nawet stać się jej wielkim zwolennikiem. Jej skład zwykle „wypełnia” nowojorskiego bajgla, ale ponieważ ten rodzaj pieczywa jest u nas nieosiągalny (a ten, co jest bywa zwykle niejadalny) użyłem bułki do hamburgerów.

Tę kanapkę można jeść na zimno albo na ciepło. Jedzona na zimno staje się zwykłą, beznadziejną papką; zdecydowanie lepiej smakuje podgrzana i pozostawiona następnie na 2 minutki do przestygnięcia – letnia jest najlepsza – ser pozostaje lekko „lejący się”, bułka jest chrupiąca, wędlina ciepła.

 

KANAPKA NOWOJORSKA Z INDYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 duże bułki do hamburgerów;
  • 300 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka;
  • 6 plastrów dobrego sera żółtego;
  • majonez;
  • musztarda Dijon;
  • sałata lodowa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj trzy duże bułki do hamburgerów – pszenne, najlepiej z sezamem; kanapka nowojorska musi być duża.

 

2. Bułki przekrój na połowę. Spodnią część każdej z nich posmaruj 1 łyżką dobrego majonezu, a górną nieco mniejszą ilością musztardy Dijon.

 

3. Na spodnią część nałóż po 80-100 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka (najlepiej z fileta wędzonego w całości – unikajcie tych „mielonych”). Tak, wędliny musi być sporo – kanapki nowojorskie składają się głównie z mięs albo wędlin.Wędlina powinna mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij ją nawet parę godzin wcześniej z lodówki.

 

4. Na wędlinę nałóż po dwa plasterki miękkiego sera żółtego (ja użyłem polskiego cheddara). Ser również powinien mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij go odpowiednio wcześniej z lodówki.

 

5. Na serze rozłóż po kilka listków sałaty lodowej.

 

6. Spody bułek przykryj wierzchnimi połówkami, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekaj delikatnie około 5 minut, po czym włącz grzanie od góry, aby górę bułki przyrumienić.

 

7. Po wyjęciu kanapek z piekarnika daj im „odpocząć” 2 minutki.

 

8. Przekrój na połowę i zajadaj ze smakiem. Kanapka nowojorska z indykiem – oh yeah, baby…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *