Kalmary w cieście piwnym przygotowuje się naprawdę szybko. Jeżeli nie przepadacie za kalmarami w oliwie z czosnkiem i peperoncino to powinniście spróbować właśnie tych w cieście. Kalmary w cieście piwnym proponuję przygotować w cieście z mąki kukurydzianej z dodatkiem kurkumy – wszystko po to, by uzyskać piękny, złoty kolor dania. Do ciasta w tym przypadku zdecydowanie doradzam użycie dobrej jakości piwa. Nawet jeżeli nie przepadacie to jego odrobina na pewno nie zepsuje Wam smak kalmarów.

 

KALMARY W CIEŚCIE PIWNYM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów pierścieni kalmarów;
  • mąka kukurydziana;
  • mielona kurkuma;
  • proszek do pieczenia;
  • 1 wiejskie jajko;
  • piwo jasne;
  • mleko;
  • 1 cytryna;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. KALMARY – około 500 gramów pierścieni kalmarów dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie kalmary delikatnie posól.

 

2. Do miski przesiej szklankę mąki kukurydzianej.

 

3. Dodaj 1 jajko i wlej pół szklanki mleka.

 

4. Wsyp 1 kopiatą łyżeczkę mielonej kurkumy i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

 

5. Wlej pół szklanki piwa i mieszaj całość. Jeżeli potrzeba dolej jeszcze więcej mleka lub piwa. Jeżeli wolisz użyj wody mineralnej gazowanej.

 

6. Gotowe ciasto winno być na tyle gęste, aby dobrze oblepiło kalmary i z nich nie „obciekało”.

 

7. Kalmary obtaczaj w cieście partiami.

 

8. W garnku rozgrzej dość sporo oleju i smaż kalmary po kilka sztuk (temperatura oleju winna oscylować pomiędzy 160-180 stopni). Kalmary powinny się smażyć absolutnie nie dłużej niż 2 minuty, w przeciwnym razie będą gumiaste.

 

9. Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

10. Kalmary w cieście piwnym podawaj z cząstkami cytryny i ulubionymi sosami, np. czosnkowym lub „tysiąca wysp”.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *