Kalmary chrupiące smażone na oliwie to błyskawiczne danie udowadniające, że przy odrobinie chęci nawet pod naszą szerokością geograficzną można choć przez chwilę poczuć się, jak nad Morzem Śródziemnym. Dwa warunki: świeże owoce morza i dobrze przygotowane. Podczas przyrządzania kalmarów po pierwsze nie sugeruj się ich wyglądem – smakują naprawdę lepiej, aniżeli wyglądają. Po drugie smaż je max 2 minuty, inaczej stwardnieją i zrobią się „gumiaste” – to główny powód, dla którego nie lubi się kalmarów.

 

KALMARY CHRUPIĄCE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów pierścieni kalmarów;
  • mielona, ostra papryka;
  • mąka pszenna;
  • olej roślinny do smażenia;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pierścienie kalmarów umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikiem papierowym (jeżeli wolisz kup całe tuby kalmarów i samodzielnie podziel je na kawałki). Rozłóż na blacie lub desce.

 

2. Kalmary posól, posyp ostrą, mieloną papryką i dobrze obtocz w przyprawach. Oczywiście jeżeli chcesz użyj swoich ulubionych przypraw. Od Twojej wyobraźni zależy, jaki smak będą miały Twoje kalmary.

 

3. Przyprawione kalmary obtocz w mące, a następnie otrzep z jej nadmiaru.

 

4. Wrzucaj kalmary na rozgrzany olej (najlepiej około 180 stopni) partiami. Nie wrzucaj ich za dużo naraz, bo obniżą niepotrzebnie temperaturę oleju.

 

5. Kalmary smaż maksymalnie 2 minuty – nie dłużej, ponieważ staną się gumiaste.

 

6. Usmażone kalmary odsącz na ręczniku papierowym.

 

7. Kalmary chrupiące podawaj z cząstkami cytryny z sosem czosnkowym, albo „tysiąca wysp”. Prosto, szybko i naprawdę bardzo smacznie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *