KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

Kalmary chrupiące w oliwie usmażone to błyskawiczne danie udowadniające, że przy odrobinie chęci nawet pod naszą szerokością geograficzną można choć przez chwilę poczuć się, jak nad Morzem Śródziemnym. Dwa warunki: świeże owoce morza i dobrze przygotowane. Podczas przyrządzania kalmarów po pierwsze nie sugeruj się ich wyglądem – smakują naprawdę lepiej, aniżeli wyglądają. Po drugie smaż je max 2 minuty, inaczej stwardnieją i zrobią się „gumiaste” – to główny powód, dla którego nie lubi się kalmarów.

 

KALMARY CHRUPIĄCE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów pierścieni kalmarów;
  • mielona, ostra papryka;
  • mąka pszenna;
  • olej roślinny do smażenia;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pierścienie kalmarów umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikiem papierowym (jeżeli wolisz kup całe tuby kalmarów i samodzielnie podziel je na kawałki). Rozłóż na blacie lub desce.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

 

2. Kalmary posól, posyp ostrą, mieloną papryką i dobrze obtocz w przyprawach. Oczywiście jeżeli chcesz użyj swoich ulubionych przypraw. Od Twojej wyobraźni zależy, jaki smak będą miały Twoje kalmary.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

 

3. Przyprawione kalmary obtocz w mące, a następnie otrzep z jej nadmiaru.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

 

4. Wrzucaj kalmary na rozgrzany olej (najlepiej około 180 stopni) partiami. Nie wrzucaj ich za dużo naraz, bo obniżą niepotrzebnie temperaturę oleju.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

 

5. Kalmary smaż maksymalnie 2 minuty – nie dłużej, ponieważ staną się gumiaste.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

 

6. Usmażone kalmary odsącz na ręczniku papierowym.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

 

7. Kalmary chrupiące podawaj z cząstkami cytryny z sosem czosnkowym, albo „tysiąca wysp”. Prosto, szybko i naprawdę bardzo smacznie.

KALMARY CHRUPIĄCE smażone na oliwie

Wypróbuj KALMARY w CIEŚCIE piwnym przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *