Kalitsounia pierogi z Krety

KALITSOUNIA to pierogi, których jak myślę próbował każdy, kto choć raz przebywał na słonecznej Krecie. Te pyszne, chrupiące pierożki przyrządza się zarówno na słono, jak i na słodko. W obu przypadkach smakują wybornie i unikatowo. Przepis, który poniżej przedstawiam pozwoli Wam przygotować oryginalne kalitsounia w wersji na słono. Farszem takich pierożków jest ser twarogowy oraz mnóstwo świeżych ziół, dodatkowo oczywiście oliwa. Gotowych pierogów nie gotuje się jak u nas, lecz smaży na oliwie. Dzięki temu są bardzo chrupiące, a jednocześnie niezwykle smaczne. Oczywiście w Polsce nie dostaniecie oryginalnych składników, aby kalitsounia przygotować – postarajcie się na podstawie tego przepisu użyć takich zamienników, które uznanie za adekwatne.

 

KALITSOUNIA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów sera twarogowego mizithra;
  • kieliszek raki lub wódki;
  • duży pęczek świeżych ziół (natka fenkułu, natka pietruszki, szpinak, mięta);
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wsyp mąkę do dużej miski; wlej do niej kieliszek raki, trochę oliwy, letnią wodę, dodaj szczyptę soli.

 

3. Zagniataj ciasto, a potem pozostaw je na 30 minut przykryte ręcznikiem.

 

4. Posiekaj drobno świeże zioła. Może to być szpinak, natka pietruszki, natka kopru włoskiego, koperku, świeża mięta itd. itp. Na Krecie używa się ogromnej ilości ziół, więc nie oszczędzaj na nich.

 

5. Do miski włóż ser. Mizithra to owczy ser z Krety. Świeży, młody, bardzo kremowy. Wiem, że jest niezastąpiony, ale jeśli go nie dostaniesz użyj dowolnego zamiennika. Może to być na przykład nasz kremowy twaróg.

 

6. Do sera włóż posiekane zioła. Dodaj nieco soli, pieprzu oraz posiekane chwilę wcześniej świeże zioła. Wlej 1 łyżkę oliwy do smaku i dla nadania gładkości farszowi.

 

7. Farsz dokładnie wymieszaj – jeżeli trzeba dodaj jeszcze któregoś ze składników.

 

8. Ciasto rozwałkuj dość cienko i nałóż na jedną połowę farsz.

 

9. Połowę ciasto z farszem przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij wokół farszu, aby pozbyć się powietrza w pierogu.

 

10. Końcówki pierogów dociskaj widelcem, aby dobrze się skleiły.

 

11. Gotowe kalitsounia smaż krótko z obu stron na oliwie. Oliwy powinny być dość sporo tak, aby pierogi mniej więcej znajdowały się w niej do połowy.

 

12. Smażone na oliwie kalitsounia powinny z każdą chwilą stawać się pysznie chrupiące… Usmażone pierogi odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

13. Kalitsounia, czyli pierogi z Krety to rarytas, który smakuje na ciepło, ale i na zimno. Raz zjesz, zakochasz się…

Spróbuj również greckich pierożków na słodko – przepis na TIROPITAKIA znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *