Kalitsounia pierogi z Krety

KALITSOUNIA to pierogi, których jak myślę próbował każdy, kto choć raz przebywał na słonecznej Krecie. Te pyszne, chrupiące pierożki przyrządza się zarówno na słono, jak i na słodko. W obu przypadkach smakują wybornie i unikatowo. Przepis, który poniżej przedstawiam pozwoli Wam przygotować oryginalne kalitsounia w wersji na słono. Farszem takich pierożków jest ser twarogowy oraz mnóstwo świeżych ziół, dodatkowo oczywiście oliwa. Gotowych pierogów nie gotuje się, lecz smaży na oliwie. Dzięki temu są bardzo chrupiące, a jednocześnie niezwykle smaczne. Oczywiście w Polsce nie dostaniecie oryginalnych składników, aby kalitsounia przygotować. Postarajcie się więc na podstawie tego przepisu użyć takich zamienników, które uznacie za adekwatne.

 

KALITSOUNIA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów sera twarogowego mizithra;
  • kieliszek raki lub wódki;
  • duży pęczek świeżych ziół (natka fenkułu, natka pietruszki, szpinak, mięta);
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

2. Wsyp mąkę do dużej miski; wlej do niej kieliszek raki, trochę oliwy, letnią wodę, dodaj szczyptę soli.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

3. Zagniataj ciasto, a potem pozostaw je na 30 minut przykryte ręcznikiem.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

4. Posiekaj drobno świeże zioła. Może to być szpinak, natka pietruszki, natka kopru włoskiego, koperku, świeża mięta itd. itp. Na Krecie używa się ogromnej ilości ziół, więc nie oszczędzaj na nich.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

5. Do miski włóż ser. Mizithra to owczy ser z Krety. Świeży, młody, bardzo kremowy. Wiem, że jest niezastąpiony, ale jeśli go nie dostaniesz użyj dowolnego zamiennika. Może to być na przykład nasz kremowy twaróg.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

6. Do sera włóż posiekane zioła. Dodaj nieco soli, pieprzu oraz posiekane chwilę wcześniej świeże zioła. Wlej 1 łyżkę oliwy do smaku i dla nadania gładkości farszowi.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

7. Farsz dokładnie wymieszaj – jeżeli trzeba dodaj jeszcze któregoś ze składników.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

8. Ciasto rozwałkuj dość cienko i nałóż na jedną połowę farsz.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

9. Połowę ciasto z farszem przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij wokół farszu, aby pozbyć się powietrza w pierogu.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

10. Końcówki pierogów dociskaj widelcem, aby dobrze się skleiły.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

11. Gotowe kalitsounia smaż krótko z obu stron na oliwie. Oliwy powinny być dość sporo tak, aby pierogi mniej więcej znajdowały się w niej do połowy.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

12. Smażone na oliwie kalitsounia powinny z każdą chwilą stawać się pysznie chrupiące… Usmażone pierogi odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

KALITSOUNIA pierogi z Krety

 

13. Kalitsounia pierogi z Krety to rarytas, który smakuje na ciepło, ale i na zimno. Raz zjesz, zakochasz się…

KALITSOUNIA pierogi z Krety

Spróbuj greckich pierożków na słodko przepis na TIROPITAKIA <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *