Kalafior z groszkiem na koniec zaciągnięty genialnym cytrynowym sosem, przyrządzony na sposób kreteński to moja kolejna propozycja dla prawdziwych smakoszy. Jeżeli nie jesteś fanem warzyw to jestem przekonany, że sposób, w jaki przygotowuje się je na słonecznej Krecie przypadnie Ci do gustu. A co to za tajemnica przygotowania warzyw? Żadna. Po prostu sporo oliwy i dobrej jakości warzywa. W podobny sposób możesz przygotowywać kombinacje dowolnych warzyw i zawsze będą smakować znakomicie. Ważne, by były to warzywa sezonowe, lokalne. Sos tradycyjny, grecki. Avgolemono, czyli sok z cytryny i jajko. Rewelacja.

 

KALAFIOR Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 średni kalafior;
  • 200 gramów świeżego (lub mrożonego) groszku;
  • pęczek koperku;
  • dymka;
  • 1 jajko;
  • 1 cytryna;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kalafiora podziel na różyczki pozbawiając go głąba (nie będzie potrzebny w tym daniu); groszek umyj i wsyp do miski.

 

3. W niedużym garnku rozgrzej oliwę – ile oliwy? Tyle, by pokryło dno garnka. Kreteńskie „pół szklanki” sprawdzi się znakomicie…

 

4. Dymkę posiekaj i wrzuć do garnka z oliwą. Krótko przesmaż, aby dymka leciutko się zezłociła.

 

5. Wrzuć do garnka podzielonego na różyczki kalafiora. Smaż mieszając co jakiś czas przez około 3-4 minuty, aż kalafior wchłonie nieco oliwy i nabierze smaku.

 

6. Do przesmażonego kalafiora wrzuć groszek.

 

7. Zamieszaj warzywa – jeżeli oliwy jest za mało wlej jeszcze tyle, by pozostało jej trochę na dnie garnka. Zamieszaj i smaż warzywa 2 minuty.

 

8. Warzywa posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

9. Posiekaj garść świeżego koperku i również wrzuć do garnka z warzywami.

 

10. Wlej do warzyw szklankę (lub nieco więcej) gorącej wody. Jeżeli chcesz więcej sosu finalnie dodaj nieco więcej wody. Wiedz jednak, że mój kalafior z groszkiem w sosie cytrynowym to nie ma być zupa, a rodzaj potrawki. Sos mam być wspaniałym dopełnieniem smaku, a nie płynem zaspokajającym głód 😉

 

11. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś warzywa 15 minut – do miękkości. Uważaj, by warzyw nie rozgotować, mają pozostać „al dente”.

 

12. Do szklanki wbij jajo, wyciśnij sok z cytryny w wyciskarce.

 

13. Jajko dokładnie rozbełtaj, a następnie wlewaj do niego bardzo powoli sok z cytryny cały czas mieszając, aż uzyskasz gęstą masę.

 

14. Zdejmij garnek z gazu i daj „odpocząć” warzywom 1-2 minuty – chodzi o to, by masa jajeczna nie ścięła się tuż po wlaniu jej do garnka. Gdy danie nieco ochłonie wlej do garnka masę jajeczno – cytrynową. Potrząsaj chwilę garnkiem, aż powstanie gęsty, cytrynowy sos. Jeżeli trzeba dopraw danie jeszcze solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

UWAGA: Przed wlaniem masy jajecznej do garnka zdejmij go z gazu.

 

15. Kalafior z groszkiem to przepyszne danie, które może być podawane jako odrębny posiłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by był to smakowity dodatek do dania głównego.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *