KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

Kalafior z groszkiem na koniec zaciągnięty genialnym cytrynowym sosem, przyrządzony na sposób kreteński to moja kolejna propozycja dla prawdziwych smakoszy. Jeżeli nie jesteś fanem warzyw to jestem przekonany, że sposób, w jaki przygotowuje się je na słonecznej Krecie przypadnie Ci do gustu. A co to za tajemnica przygotowania warzyw? Żadna. Po prostu sporo oliwy i dobrej jakości warzywa. W podobny sposób możesz przygotowywać kombinacje dowolnych warzyw i zawsze będą smakować znakomicie. Ważne, by były to warzywa sezonowe, lokalne. Sos tradycyjny, grecki. Avgolemono, czyli sok z cytryny i jajko. Rewelacja.

 

KALAFIOR Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 średni kalafior;
  • 200 gramów świeżego (lub mrożonego) groszku;
  • pęczek koperku;
  • dymka;
  • 1 jajko;
  • 1 cytryna;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

2. Kalafiora podziel na różyczki pozbawiając go głąba (nie będzie potrzebny w tym daniu); groszek umyj i wsyp do miski.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

3. W niedużym garnku rozgrzej oliwę – ile oliwy? Tyle, by pokryło dno garnka. Kreteńskie „pół szklanki” sprawdzi się znakomicie…

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

4. Dymkę posiekaj i wrzuć do garnka z oliwą. Krótko przesmaż, aby dymka leciutko się zezłociła.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

5. Wrzuć do garnka podzielonego na różyczki kalafiora. Smaż mieszając co jakiś czas przez około 3-4 minuty, aż kalafior wchłonie nieco oliwy i nabierze smaku.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

6. Do przesmażonego kalafiora wrzuć groszek.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

7. Zamieszaj warzywa – jeżeli oliwy jest za mało wlej jeszcze tyle, by pozostało jej trochę na dnie garnka. Zamieszaj i smaż warzywa 2 minuty.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

8. Warzywa posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

9. Posiekaj garść świeżego koperku i również wrzuć do garnka z warzywami.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

10. Wlej do warzyw szklankę (lub nieco więcej) gorącej wody. Jeżeli chcesz więcej sosu finalnie dodaj nieco więcej wody. Wiedz jednak, że mój kalafior z groszkiem w sosie cytrynowym to nie ma być zupa, a rodzaj potrawki. Sos mam być wspaniałym dopełnieniem smaku, a nie płynem zaspokajającym głód.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

11. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś warzywa 15 minut – do miękkości. Uważaj, by warzyw nie rozgotować, mają pozostać „al dente”.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

12. Do szklanki wbij jajo, wyciśnij sok z cytryny w wyciskarce.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

13. Jajko dokładnie rozbełtaj, a następnie wlewaj do niego bardzo powoli sok z cytryny cały czas mieszając, aż uzyskasz gęstą masę.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

14. Zdejmij garnek z gazu i daj „odpocząć” warzywom 1-2 minuty – chodzi o to, by masa jajeczna nie ścięła się tuż po wlaniu jej do garnka. Gdy danie nieco ochłonie wlej do garnka masę jajeczno – cytrynową. Potrząsaj chwilę garnkiem, aż powstanie gęsty, cytrynowy sos. Jeżeli trzeba dopraw danie jeszcze solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

UWAGA: Przed wlaniem masy jajecznej do garnka zdejmij go z gazu.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

 

15. Kalafior z groszkiem w sosie cytrynowym to przepyszne danie, które może być podawane jako odrębny posiłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by był to smakowity dodatek do dania głównego.

KALAFIOR Z GROSZKIEM w sosie cytrynowym

Zrób KOTLETY z KALAFIORA przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *