Kaczka w sosie hoisin powinna przekonać do siebie zdecydowaną większość dotychczasowych przeciwników kaczki, albowiem cieniutko krojona i krótko smażona kaczka w lekko śliwkowym sosie hoisin to prawdziwy rarytas. Danie przygotowuje się z kaczych piersi pozbawionych skóry, cienko pokrojonych w paski i marynowanych w marynacie składającej się głównie z sosu hoisin, ale również kilku innych składników. Tak przygotowaną kaczkę należy marynować przynajmniej przez 2 godziny, a następnie smażyć ledwie kilka minut. Zero filozofii, za to maksimum smaku. Koniecznie powinniście spróbować.

 

KACZKA W SOSIE HOISIN

SKŁADNIKI:

  • kacze piersi o łącznej wadze 350 gramów (waga bez skóry);
  • 1 nieduża czerwona papryka;
  • dymka;
  • mała puszka bambusa w zalewie;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 150 gramów ryżu basmati lub jaśminowego (opcja);
  • ocet ryżowy;
  • sos hoisin;
  • sos sojowy;
  • przyprawa chińska „5 smaków”;
  • 1 wiejskie jajko;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotuj marynatę do kaczki: do miski wrzuć 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 drobno posiekaną papryczkę chilli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy 5 smaków, wlej 1-2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu hoisin oraz 1 łyżeczkę octu ryżowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. Kacze piersi pozbaw skór, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Tak uzyskane mięso włóż do miski z marynatą.

 

4. Mięso bardzo dokładnie obtocz w marynacie tak, aby każdy kawałek pokrył się nią. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny.

 

5. W międzyczasie ugotuj ryż, a następnie odcedź i przelej go zimną wodą.

UWAGA: Dodanie ryżu do tego dania jest opcjonalne – jeżeli wolisz po prostu nie dodawaj ryżu, a dzięki temu będziesz delektować się lepiej kaczym mięsem.

 

6. Paprykę oczyść z pestek i białych błon, a następnie pokrój w cienkie paski.

 

7. Dymkę posiekaj w następujący sposób: cebulkę i jasnozielone końcówki przy niej posiekaj bardzo drobno, natomiast samą dymkę (listki) pokrój w poprzek w około 1 centymetrowe kawałki.

 

8. Jedno jajko roztrzep w miseczce, dodaj do niego łyżeczkę sosu sojowego i zamieszaj. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż omleta. Gotowego omleta odłóż na bok.

 

9. Gdy chcesz przystąpić do przygotowania dania musisz mieć przygotowane: zamarynowaną kaczkę (nadmiar marynaty możesz usunąć), usmażonego omleta posiekanego w cienkie paseczki, pokrojoną w paski paprykę, przepłukane i osuszone paski bambusa, posiekaną dymkę w dwóch częściach (cebulka i łodyga oraz dymka – listki).

 

10. Rozgrzej mocno woka (lub patelnię), a gdy zacznie dymić wlej 2 łyżki oleju arachidowego. Wrzuć świeżą paprykę i smaż ją 1-2 minuty w zależności od grubości pasków.

 

11. Wrzuć na patelnię mięso.

 

12. Wrzuć od razu dymkę – tę białą część. Wymieszaj i smaż na bardzo mocnym ogniu 2 minuty. Pamiętaj, że kacze piersi pokrojone są w cienkie paski i naprawdę wystarczy krótkie smażenie, aby były usmażone, a pozostały niezwykle soczyste.

 

13. Na patelnię wrzuć pędy bambusa.

 

14. Od razu dodaj listki dymki.

 

15. Dodaj ryż i wymieszaj wszystko delikatnie. Podgrzej wszystko około 1 minut, aż ryż się lekko przesmaży.

 

16. Wyłóż danie do misek i ozdób paskami omleta. Kaczka w sosie hoisin smakuje na gorąco, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje wybornie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *