KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

Kaczka w sosie hoisin powinna przekonać do siebie zdecydowaną większość dotychczasowych przeciwników kaczki, albowiem cieniutko krojona i krótko smażona kaczka w lekko śliwkowym sosie hoisin to prawdziwy rarytas. Danie przygotowuje się z kaczych piersi pozbawionych skóry, cienko pokrojonych w paski i marynowanych w marynacie składającej się głównie z sosu hoisin, ale również kilku innych składników. Tak przygotowaną kaczkę należy marynować przynajmniej przez 2 godziny, a następnie smażyć ledwie kilka minut. Zero filozofii, za to maksimum smaku. Koniecznie powinniście spróbować.

 

KACZKA W SOSIE HOISIN

SKŁADNIKI:

  • kacze piersi o łącznej wadze 350 gramów (waga bez skóry);
  • 1 nieduża czerwona papryka;
  • dymka;
  • mała puszka bambusa w zalewie;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 150 gramów ryżu basmati lub jaśminowego (opcja);
  • ocet ryżowy;
  • sos hoisin;
  • sos sojowy;
  • przyprawa chińska „5 smaków”;
  • 1 wiejskie jajko;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

2. Przygotuj marynatę do kaczki: do miski wrzuć 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 drobno posiekaną papryczkę chilli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy 5 smaków, wlej 1-2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu hoisin oraz 1 łyżeczkę octu ryżowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

3. Kacze piersi pozbaw skór, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Tak uzyskane mięso włóż do miski z marynatą.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

4. Mięso bardzo dokładnie obtocz w marynacie tak, aby każdy kawałek pokrył się nią. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

5. W międzyczasie ugotuj ryż, a następnie odcedź i przelej go zimną wodą.

UWAGA: Dodanie ryżu do tego dania jest opcjonalne – jeżeli wolisz po prostu nie dodawaj ryżu, a dzięki temu będziesz delektować się lepiej kaczym mięsem.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

6. Paprykę oczyść z pestek i białych błon, a następnie pokrój w cienkie paski.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

7. Dymkę posiekaj w następujący sposób: cebulkę i jasnozielone końcówki przy niej posiekaj bardzo drobno, natomiast samą dymkę (listki) pokrój w poprzek w około 1 centymetrowe kawałki.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

8. Jedno jajko roztrzep w miseczce, dodaj do niego łyżeczkę sosu sojowego i zamieszaj. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż omleta. Gotowego omleta odłóż na bok.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

9. Gdy chcesz przystąpić do przygotowania dania musisz mieć przygotowane: zamarynowaną kaczkę (nadmiar marynaty możesz usunąć), usmażonego omleta posiekanego w cienkie paseczki, pokrojoną w paski paprykę, przepłukane i osuszone paski bambusa, posiekaną dymkę w dwóch częściach (cebulka i łodyga oraz dymka – listki).

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

10. Rozgrzej mocno woka (lub patelnię), a gdy zacznie dymić wlej 2 łyżki oleju arachidowego. Wrzuć świeżą paprykę i smaż ją 1-2 minuty w zależności od grubości pasków.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

11. Wrzuć na patelnię mięso.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

12. Wrzuć od razu dymkę – tę białą część. Wymieszaj i smaż na bardzo mocnym ogniu 2 minuty. Pamiętaj, że kacze piersi pokrojone są w cienkie paski i naprawdę wystarczy krótkie smażenie, aby były usmażone, a pozostały niezwykle soczyste.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

13. Na patelnię wrzuć pędy bambusa.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

14. Od razu dodaj listki dymki.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

15. Dodaj ryż i wymieszaj wszystko delikatnie. Podgrzej wszystko około 1 minut, aż ryż się lekko przesmaży.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

 

16. Wyłóż danie do misek i ozdób paskami omleta. Kaczka w sosie hoisin smakuje na gorąco, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje wybornie.

KACZKA W SOSIE HOISIN z ryżem

Przygotuj także PIERŚ z KACZKI z żurawiną – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *