Jesienna zupa z grzybami oraz dodatkiem pieczonej dyni to moja propozycja dla fanów zup o bogatym smaku. Zwykle ilość i różnorodność składników, jakich użyłem do przygotowanie tej zupy wystarcza mi na kilka różnych zup, jednak tym razem postanowiłem skryć skarby późnej jesieni w jednym garnku. A do tych skarbów dodałem jeszcze i kiełbasę, i kaszę jęczmienną, korzeniowe i… coś jeszcze. Zupa wyszła znakomicie choć zrozumiem, gdy stwierdzicie, że jest zbyt „bogata”. Ale zdążycie jeszcze wypróbować mój przepis udając się na pobliski targ dobyć świeżych grzybów i dynię, by móc ocenić tę zupę w praktyce. By przekonać się, że ta jesienna zupa z grzybami ma sens i smakuje naprawdę wyjątkowo.

 

JESIENNA ZUPA Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 duże skrzydełka z kurczaka;
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • 300 gramów świeżych grzybów;
  • 1 mała laska kiełbasy śląskiej;
  • 2 cienkie kiełbaski surowe (typ białej);
  • 50 gramów słoniny wędzonej;
  • max 1 kilogram dyni (najlepiej odmiany muscat);
  • 2-3 ziemniaki;
  • 1 duża cebula;
  • garść kaszy jęczmiennej;
  • po małym kawałku marchewki, pietruszki i selera;
  • oliwa z oliwek;
  • suszony majeranek;
  • przyprawy, jak do rosołu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Skrzydełka dokładnie umyj, zalej 1,5 litrem zimnej wody i zagotuj. Zdejmij szumowiny z powierzchni, dodaj jarzynę, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie (wszystko zmiażdżone w moździerzu) i gotuj na wolnym ogniu 30 minut tak, jak zwykły rosół.

 

3. W międzyczasie dynię obierz ze skóry, pokrój w grubą kostkę i umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp suszonym majerankiem, polej 1-2 łyżkami oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45 minut, aż dynia będzie miękka.

 

4. Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę.

 

5. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odłóż na bok.

UWAGA: Jeżeli wolisz warzywa możesz pokroić w drobną kostkę.

 

6. Kiełbasę śląską pokrój w półplasterki, ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, grzyby oczyść i pokrój w dość grube plastry. Przygotuj kaszę jęczmienną.

 

7. Do gotującego się kurczaka wrzuć 2 cienkie surowe kiełbaski. Gotuj dalej wywar przez około 15 minut.

 

8. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć połowę cebuli. Lekko ją przesmaż, a następnie wrzuć grzyby. Posól je i smaż na mocnym ogniu kilka minut, aż się nieco zrumienią.

 

9. Jeżeli skrzydełka z kurczaka i cienkie kiełbaski są miękkie wyjmij je z garnka i odłóż na bok do przestygnięcia. Przesmażone zaś grzyby przełóż do garnka z wywarem i gotuj wszystko około 15 minut.

 

10. Na patelnię po smażeniu grzybów wzuć słoninę i pozostałą cebulę. Dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę śląską oraz pokrojone cienkie kiełbaski, które właśnie ugotowały się w rosole. Smaż wszystko krótko, aby całość się jedynie lekko zrumieniła. Gdy tak się stanie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą.

UWAGA: Jeżeli wolisz obierz kiełbasę ze skóry.

 

11. Wrzuć na tę samą patelnię (bez dodawania tłuszczu) starte warzywa korzeniowe. Przesmaż je na dość dużym ogniu przez około 1-2 minuty i również wrzuć do zupy.

 

12. Dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ile? Nie wiem. Na wyczucie…

 

13. Garść kaszy jęczmiennej opłukaj pod bieżącą wodą i również dodaj do zupy.

 

14. Mięso z ugotowanych skrzydełek oddziel od kości, pozbaw skóry, podziel i dodaj do zupy.

 

15. Zupę posól, popieprz i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

 

16. Upieczoną dynię przełóż do miski i zagnieć na puree.

 

17. Uzyskane puree z pieczonej dyni dodawaj do zupy. Ilość zależy od Twoich upodobań. Im więcej dodasz dyni tym zupa stanie się słodsza i straci smak i aromat grzybów. Myślę, że należy smak wyważyć – dodawaj po 1 łyżce puree z dyni i próbuj zupę. Do mojej zupy w efekcie trafiło mniej więcej 80 % puree. Dynia nie tylko dodaje smaku zupie, ze również świetnie ją zagęszcza – nie trzeba zatem dodawać śmietany.

 

18. Gdy jesienna zupa z grzybami i dynią jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

 

19. Jesienna zupa z grzybami smakuje wybornie zaraz po jej ugotowaniu, ale na drugi dzień to prawdziwa petarda. O ile dostanie szansę tego drugiego dnia doczekać.

Spróbuj również mojego MUSU DYNIOWEGO z kluseczkami z dorszem – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *