Jesienna zupa z grzybami i dynią pieczoną

Jesienna zupa ze świeżymi grzybami z dodatkiem kiełbasy, kurczaka i dynii.

Jesienna zupa z grzybami to moja propozycja dla fanów zup o bogatym smaku. Zwykle ilość i różnorodność składników, jakich użyłem do przygotowanie tej zupy wystarcza mi na kilka różnych zup, jednak tym razem postanowiłem skryć skarby późnej jesieni w jednym garnku. A do tych skarbów dodałem jeszcze i kiełbasę, i kaszę jęczmienną, korzeniowe i coś jeszcze. Zupa wyszła znakomicie choć zrozumiem, gdy stwierdzicie, że jest zbyt „bogata”. Warto jednak przekonać się, że ta jesienna zupa z grzybami ma sens i smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki

4 duże skrzydełka z kurczaka;
jarzyna, jak do rosołu;
300 gramów świeżych grzybów;
1 mała laska kiełbasy śląskiej;
2 cienkie kiełbaski surowe (typ białej);
50 gramów słoniny wędzonej;
max 1 kilogram dyni (najlepiej odmiany muscat);
2-3 ziemniaki;
1 duża cebula;
garść kaszy jęczmiennej;
po małym kawałku marchewki, pietruszki i selera;
oliwa z oliwek;
suszony majeranek;
przyprawy, jak do rosołu;
sól, pieprz;

Jesienna zupa z grzybami przepis

Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, zalej 1,5 litrem zimnej wody i zagotuj. Zdejmij szumowiny z powierzchni, dodaj jarzynę, sól, pieprz, a także listek laurowy i ziele angielskie (wszystko zmiażdżone w moździerzu). Następnie gotuj na wolnym ogniu 30 minut tak, jak zwykły rosół. Po tym czasie do gotującego się kurczaka wrzuć 2 cienkie surowe kiełbaski. Gotuj dalej wywar przez około 15 minut.

Podczas gdy zupa się gotuje obierz dynię ze skóry, pokrój ją w grubą kostkę i umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp suszonym majerankiem, polej 1-2 łyżkami oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45 minut, aby była miękka.

Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odłóż na bok. Kiełbasę śląską pokrój w półplasterki, ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, grzyby oczyść i pokrój w dość grube plastry. Przygotuj kaszę jęczmienną.

Porada-> jeżeli wolisz, warzywa możesz pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć połowę cebuli. Lekko ją przesmaż, a następnie wrzuć grzyby. Posól je i smaż na mocnym ogniu kilka minut, aby się nieco zrumieniły. Jeżeli skrzydełka z kurczaka i cienkie kiełbaski są miękkie wyjmij je z garnka i odłóż na bok do przestygnięcia. Przesmażone zaś grzyby przełóż do garnka z wywarem i gotuj wszystko około 15 minut. Na patelnię po smażeniu grzybów wzuć słoninę i pozostałą cebulę. Dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę śląską oraz pokrojone cienkie kiełbaski, które właśnie ugotowały się w rosole. Smaż wszystko krótko, aby całość się jedynie lekko zrumieniła. Gdy tak się stanie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą.

Porada-> jeżeli wolisz obierz kiełbasę ze skóry.

Wrzuć na tę samą patelnię (bez dodawania tłuszczu) starte warzywa korzeniowe. Przesmaż je na dość dużym ogniu przez około 1-2 minuty i również wrzuć do zupy. Dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ile? Nie wiem. Na wyczucie. Garść kaszy jęczmiennej opłukaj pod bieżącą wodą i również dodaj do zupy. Mięso z ugotowanych skrzydełek oddziel od kości, pozbaw skóry, podziel i dodaj do zupy. Zupę posól, popieprz i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

Upieczoną dynię przełóż do miski i zagnieć na puree. Uzyskane puree z pieczonej dyni dodawaj do zupy. Ilość zależy od Twoich upodobań. Im więcej dodasz dyni tym zupa stanie się słodsza i straci smak i aromat grzybów. Myślę, że należy smak wyważyć – dodawaj po 1 łyżce puree z dyni i próbuj zupę. Do mojej zupy w efekcie trafiło mniej więcej 80 % puree. Dynia nie tylko dodaje smaku zupie, ze również świetnie ją zagęszcza, nie trzeba zatem dodawać śmietany.

Jesienna zupa z grzybami sposób podania

Gdy jesienna zupa z grzybami i dynią jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smakuje wybornie zaraz po jej ugotowaniu, ale na drugi dzień to prawdziwa petarda. O ile dostanie szansę tego drugiego dnia doczekać.


Spróbuj moje pyszne kolorowe gnocchi z dorszem na musie dyniowym. Przepisy łatwy i przyjemny. Podobnie jak zupa krem z dyni z dodatkiem cynamonu i imbiru. Wspaniały smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *