Jajka z krewetkami po skandynawsku nawiązują do słynnych kanapek na żytnim pieczywie, którymi zajadają się zarówno Szwedzi, jak i Duńczycy. W moim przepisie pieczywo jednak pomijam, by stworzyć znacznie lżejsze przystawki. Składniki są jednak niemal identyczne, ale każdy może pozwolić sobie na pewną dowolność w tym przepisie. Zamiast sosu jogurtowego można zastosować majonez, a zamiast smażonych krewetek użyć krewetek koktajlowych z zalewy. Całość pięknie ozdobi kawior – czerwony lub czarny. I bynajmniej nie musi to być od razu ikra z jesiotra. Bez przesady. Ma być po prostu smacznie. I jest. Zachęcam, bo warto.
JAJKA Z KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
- 5 wiejskich jajek;
- 10 średnich, surowych krewetek;
- garść liści szpinaku;
- 150 ml jogurtu naturalnego BIO;
- pęczek świeżego koperku;
- słodka, mielona papryka wędzona;
- kawior czerwony;
- sól, pieprz;
JAJKA Z KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Gotuj jajka 8 minut, a następnie zalej je zimną wodą i pozostaw do przestygnięcia.
3. Liście szpinaku rozłóż na talerzu, na którym będziesz serwować przystawkę. Jogurt przełóż do miski. Szczęśliwie doczekaliśmy czasów kiedy bez większych problemów można dostać jogurt na bazie świeżego mleka, a nie tworów z proszku. Czytaj etykiety, by jeść jeszcze lepiej. W smaku różnicę odczujesz od razu, na zdrowiu po pewnym czasie. Jeżeli masz surowe krewetki to oczywiście trzeba je będzie za chwilę obrać i przesmażyć.
4. Do jogurtu dodaj posiekany koperek. Smak sosu możesz wzmocnić dodając łyżeczkę koperku suszonego.
5. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Sos jogurtowy dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.
6. Pora na krewetki. Od każdej oderwij łeb, a następnie obierz z pancerza.
7. Natnij kozikiem wzdłuż zewnętrzną część każdej z krewetek i wyjmij przewód pokarmowy (czarna żyłka).
8. Krewetki umyj, dobrze osusz, a następnie lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
9. Rozgrzej na patelni nieco oleju lub oliwy i włóż krewetki. Smaż je na średnim ogniu 1 minutę.
10. Odwróć krewetki na drugą stronę i każdą z nich posyp szybko papryką wędzoną.
11. Smaż krewetki kolejną minutę. Absolutnie nie dłużej! Zdejmij krewetki z patelni i osusz na ręcznikach papierowych.
12. Przestudzone jajka obierz i przekrój każde wzdłuż na połowę. Rozłóż je na wcześniej przygotowanym talerzu ze szpinakiem. Na każdą połówkę jajka nałóż nieco wyjętego z lodówki sosu koperkowego, a następnie nałóż po jednej krewetce.
13. Na krewetki nakładaj kolejno ponownie sos jogurtowy, a następnie kawior. W moim przypadku tym razem użyłem łososia w oliwie przywiezionego z Austrii, ale zwykle jest to właśnie kawior.
JAJKA Z KREWETKAMI PO SKANDYNAWSKU
Podawaj schłodzone jako przystawkę albo po prostu jako przegryzkę „na jeden kęs”. Smakują znakomicie również na drugi dzień, kiedy krewetki oddadzą swój smak.
Koniecznie przygotuj również KANAPKI SZWEDZKIE przepis <<TUTAJ>>.