Jajka w szynce i chrzanie w galarecie

Jajka w szynce z chrzanem w galarecie to prosta przekąska, która wzbogaci twój imprezowy bufet.

Jajka w szynce z chrzanem w galarecie to prosta przekąska, która wzbogaci Twój imprezowy bufet. Tę przystawkę zapewne doskonale znasz i wiesz, jak ją zrobić. Jeśli tak jest w istocie potraktuj mój przepis jako zachętę i przypomnienie do ponownego przygotowania tych przepysznych jajek. A jeśli tej przekąski nie znasz lub nie wiesz jak ją przygotować niech koniecznie skorzystaj z przepisu. Jak najświeższe jajka i najwyższej jakości szynka to podstawa tej przystawki. Pamiętaj, w polskiej kuchni jest wiele wspaniałych potraw, o których warto pamiętać. Te jajka w szynce w pewnością do nich należą.

Składniki

6 świeżutkich wiejskich jajek;
24 równe plastry szynki;
słoik porządnego, najlepiej domowego, ostrego chrzanu;
garść zielonego groszku;
garść kukurydzy;
1 litr domowego bulionu;
żelatyna;

Przepis na jajka w szynce

Najpierw przygotuj wszystkie składniki: 6 świeżutkich jajek, najlepiej „prosto od kury”, garść zielonego groszku i garść kukurydzy (mogą być z puszek lub też mrożone, uprzednio ugotowane) i słoik porządnego, najlepiej domowego, ostrego chrzanu to podstawa (chrzan jako naturalny antybiotyk) . Szynka powinna być wysokiej jakości, najlepiej gotowana a jeszcze lepiej wędzona i gotowana. No i koniecznie domowy bulion, nie używaj zamiast domowego bulionu, bulionu z kostki.  Na początek ugotuj jajka, a następnie ostudź je.

W garnku doprowadź do wrzenia 1 litr bulionu, a następnie wyłącz pod nim gaz. Wsyp do niego żelatynę spożywczą (w ilości według wskazań na opakowaniu) i wymieszaj bardzo dokładnie aby całkowicie się rozpuściła. Pozostaw do przestygnięcia.

Jajka obierz, a następnie każde z nich pokrój wzdłuż na ćwiartki. Rozłóż na blacie plastry szynki, a następnie każdy plaster posmaruj obficie chrzanem i  na każdym z nich połóż po ćwiartce jajka. Zwijaj plastry szynki z jajkami w rulon.

Jajka w szynce sposób podania

Zwinięte jajka układaj na półmisku lub też w innym płaskim naczyniu. Pomiędzy roladki z szynki i jajek wsyp groszek i kukurydzę. Następnie zalej całość przestudzonym bulionem z żelatyną. Tak przygotowane jajka w galarecie wstaw na noc do lodówki, żeby żelatyna dobrze stężała.

Smakują najlepiej podawane na zimno, prosto z lodówki. Eksperymentuj z tą przystawką, zamiast szynki użyj np. pikantnej mortadeli węgierskiej.


Wypróbuj przepis na jajka faszerowane anchois. Łatwo, prosto i pysznie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *