Jajka w szynce zatopione w galarecie to przystawka, którą większość z Was zapewne doskonale zna i wie, jak ją zrobić. Jeżeli tak jest w istocie potraktujcie mój przepis jako zachętę i przypomnienie do ponownego przygotowania tych przepysznych jajek. A Ci, którzy jej nie znają, nie jedli lub nie wiedzą, jak ją przygotować niech koniecznie skorzystają z przepisu. Jak najświeższe jajka i najwyższej jakości szynka to podstawa tej przystawki. Pamiętajcie, w polskiej kuchni jest wiele wspaniałych potraw, o których warto pamiętać. Te jajka w szynce w galarecie w pewnością do nich należą.

 

JAJKA W SZYNCE

SKŁADNIKI:

  • 6 świeżutkich jajek, najlepiej „prosto od kury”;
  • 24 równe plastry szynki;
  • słoik porządnego, najlepiej domowego, ostrego chrzanu;
  • garść zielonego groszku;
  • garść kukurydzy;
  • 1 litro domowego bulionu;
  • żelatyna;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 6 świeżutkich jajek, najlepiej „prosto od kury”, garść zielonego groszku i garść kukurydzy (z puszek lub mrożone, uprzednio ugotowane), słoik porządnego, najlepiej domowego, ostrego chrzanu, bardzo wysokiej jakości szynka gotowana lub wędzone i gotowana lub po prostu taka, jaką lubisz, 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego, żelatyna. Na początek ugotuj jajka, a następnie ostudź je.

 

2. W garnku doprowadź do wrzenia 1 litr bulionu, a następnie wyłącz pod nim gaz. Wsyp do niego żelatynę spożywczą (w ilości według wskazań na opakowaniu) i wymieszaj bardzo dokładnie do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do przestygnięcia.

 

3. Jajka obierz, a następnie każde z nich pokrój wzdłuż na ćwiartki.

 

4. Każdy plaster szynki posmaruj obficie chrzanem, a następnie na każdym z nich połóż po ćwiartce jajka. Zwijaj plastry szynki z jajkami w rulon.

 

5. Zwinięte jajka w szynce w galarecie układaj na półmisku lub w innym płaskim naczyniu.

 

6. Pomiędzy roladki z szynki i jajek wsyp groszek i kukurydzę. Następnie zalej całość przestudzonym bulionem z żelatyną.

 

7. Tak przygotowane jajka w szynce w galarecie wstaw na noc do lodówki.

 

8. Jajka w szynce zatopione w galarecie smakują najlepiej podawane na zimno, prosto z lodówki.

 

9. Eksperymentuj z tą przystawką – zamiast szynki użyj np. pikantnej mortadeli węgierskiej.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *