Jajka faszerowane wędzonymi szprotkami to bardzo fajna i prosta przekąska, która nadaje się i na tzw. domówkę, ale i na specjalne uroczystości. Owszem, finezji tutaj nie ma, ale tak przygotowane jajka naprawdę smakują dobrze. Fajnie jest przygotować je dzień wcześniej tak, by farsz nieco się przegryzł. W następnym dniu po ich przyrządzeniu bowiem jajka faszerowane wędzonymi szprotkami zdecydowanie zyskują na smaku. Pamiętaj jednak, aby wyjąć je z lodówki około godziny przed ich konsumpcją, by farsz nabrał temperatury pokojowej. Dzięki takiemu zabiegowi docenisz prawdziwy smak tej przystawki.

 

JAJKA FASZEROWANE

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka;
  • 1 puszka szprotek wędzonych w oleju (170 gramów netto ryby);
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany;
  • 1 łyżeczka majonezu;
  • 1 łyżeczka kaparów;
  • pęczek szczypiorku;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ugotuj jajka na twardo, a następnie przestudź je. Przestudzone (ale nie zimne) jajka ostrym, dużym nożem przetnij wzdłuż na połowę razem ze skorupkami.

 

3. Z przekrojonych jajek wyjmij żółtka, przełóż je do miski, zagnieć widelcem i dodaj śmietanę oraz majonez (opcja – miałem zamiar, ale zrezygnowałem). Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

4. Otwórz puszkę ze szprotkami i wyjmij ryby. Odsącz je z oleju.

 

5. Do miski z żółtkami włóż posiekane drobno szprotki, posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojone kapary (tylko jeżeli szprotki nie są zbyt słone). Wymieszaj dokładnie farsz na jednolitą masę doprawiając w razie konieczności którymś z użytych wcześniej składników.

 

6. Z przepołowionych jajek wyjmij delikatnie małą łyżeczką białka jajek tak, aby nie naruszyć skorupek.

 

7. Białka jajek posiekaj drobniutko i dodaj do wcześniej przygotowanego farszu ze szprotkami. Całość dobrze wymieszaj.

 

8. Tak przygotowanym farszem wypełnij dokładnie skorupki jajek, aby ich nie naruszyć i nie połamać.

 

9. Jajka faszerowane wędzonymi szprotkami podawaj z dodatkiem kawioru, wędzonego łososia lub ulubionego sosu na wierzchu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *