Jajecznica z kurkami, hmm. Czy jest ktoś, kto nie kocha tego dania? Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, mają lekko pikantny smak, przygotowuje je się bardzo szybko, a w połączeniu z jajkami nie mają sobie równych. Jajecznica z kurkami to klasyk w większości naszych domów. Moja wersja jest dość klasyczna, choć nie dodaję cebuli, a na końcu posypuję całość szczypiorkiem. Czasem zamiast niego dodaję nieco wcześniej trochę dymki, aby się przesmażyła. Jak by nie robić jajecznica z kurkami zawsze wychodzi pysznie.
Apeluję – niech Wasze potrawy z grzybów wyglądają na „grzybowe”. Nie róbcie z grzybów papki – te mniejsze pozostawcie w całości, a większe krójcie tak, aby nadal przypominały swój pierwotny kształt. Czyż grzyb sam w sobie nie jest piękny?
JAJECZNICA Z KURKAMI
SKŁADNIKI:
- 100 gramów świeżych kurek;
- 3 duże, wiejskie jajka;
- masło;
- garstka szczypiorku;
- sól, pieprz;
JAJECZNICA Z KURKAMI PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj 100 gramów świeżych kurek (najlepiej takich niedużych o zbliżonej wielkości, aby użyć je w całości – jajecznica musi dobrze smakować, ale wygląd jest równie ważny), 3 jajka (najlepiej „od baby”), garstkę szczypiorku i masło (najlepiej również wiejskie).
2. Na lekko rozgrzaną patelnię włóż 1 łyżkę masła, roztop je i wrzuć oczyszczone kurki.
3. Smaż grzyby na średnim ogniu około 4 minut. Pamiętaj – kurki smażone za długo twardnieją ! Gdy grzyby będą podsmażone wyłóż je na ręcznik papierowy.
4. Na patelnię wbij jajka, poczekaj aż białka nieco się zetną i dodaj grzyby. Całość posól do smaku i popieprz, jeżeli lubisz w takiej jajecznicy nieco ostrości.
5. Zamieszaj delikatnie zawartość patelni, aby uzyskać tzw. płaty, czyli kawałki białych i żółtych części. Jajecznica zyskuje wtedy na smaku i staje się kolorowa.
JAJECZNICA Z KURKAMI
Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z kromką żytniego chleba na zakwasie posmarowaną wiejskim masłem.
Wypróbuj również przepis na <<OMLET Z KURKAMI>>.