Drukuj przepis

Jajecznica z krewetkami i pomidorami to alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Zamiast jeść kolejny raz jajecznicę na maśle, boczku, czy na szynce do jajek można wrzucić swoje ulubione składniki, by odkryć tę klasyczną potrawę na nowo. Krewetki i pomidory to akurat przykładowe składniki, ale zapewniam, że wypróbowane w jajecznicy. I chociaż nie jestem fanem pomidorów w jajecznicy to ta wersja akurat jest dla mnie jak najbardziej w porządku. Z tego powodu przekazuję Wam przepis na tę smaczną jajecznicę. Warto wypróbować 🙂

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 4 wiejskie jajka, pęczek koperku, 1 opakowanie krewetek koktajlowych w zalewie, 2 pomidory.

 

2. Jajka wbij do miski i dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz. Krewetki odcedź z zalewy, pomidory sparz wrzącą wodą, odczekaj chwilę, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.

 

3. Jajka dobrze roztrzep w misce – ważne, by „wpuścić” do powstałej masy jajowej sporo powietrza.

 

4. Koperek posiekaj, pomidory pokrój w drobną kostkę.

 

5. Do miski z jajkami dodaj koperek, pomidory i krewetki.

 

6. Całość dodatkowo dobrze posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem – wymieszaj dokładnie.

 

7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wlej masę jajeczną z dodatkami. Smaż jajecznicę do uzyskania Twojej ulubionej konsystencji. Jajecznica z krewetkami smakuje jednak najlepiej nie do końca ścięta – po prostu użyte składniki będą smakować dużo lepiej z lekko „lejącym się” jajkiem.

 

8. Jajecznicę z krewetkami podawaj z grzankami lub ciemnym, chrupkim pieczywem.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *