JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

Jagodzianki, czyli bułeczki drożdżowe wypełnione słodko kwaskowatymi borówkami to marzenie wielu z nas. Wbrew pozorm marzenie dość łatwe do zrealizowania. Potrzebne są dwie rzeczy: po pierwsze dobry przepis (ten Wam właśnie przekazuję), a po drugie trochę cierpliwości i siły, albo… maszyny do pieczenia chleba. Gdy takową maszynę posiadacie to przygotowanie drożdżówek staje się przysłowiową bułką z masłem. Przetestowałem w ciągu ostatniego roku kilka przepisów na ciasto drożdżowe, ale ten jest zdecydowanie najlepszy i nie wymaga żadnych poprawek. Możecie go wykorzystać w ciemno.

 

JAGODZIANKI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 125 gramów masła;
  • 4 jajka;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • 170 ml mleka;
  • 14 gramów suchych drożdży;
  • 350 gramów borówek;
  • 2-3 łyżki cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miseczki wlej 170 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim 14 gramów suchych drożdży. Miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

2. Składniki ciasta (podaję w kolejności wkładania do miski maszyny do pieczenia chleba): 125 gramów roztopionego, wystudzonego masła, roztrzepane 1 jajko i dwa żółtka, 500 gramów mąki pszennej, 150 gramów drobnego cukru. Na wierzch przelej z miseczki gotowy zaczyn. Uruchom program do zagniatania i wyrastania ciasta – u mnie nr 13, który trwa 1,25 godziny. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba ciasto należy zagnieść tradycyjnie i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

3. Gdy program w maszynie zakończy się wyjmij ciasto z miski, zagnieć kilka razy, przełóż do nowej, dużej miski wysmarowanej lekko tłuszczem, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

4. Po tym czasie ciasto jest gotowe do obróbki. Wykrawaj kawałki ciasta o równej wielkości (najlepiej waż każdy z nich, aby każda bułeczka była podobnej wielkości, co ułatwi pieczenie); moje bułeczki miały po 80 gramów ciasta każda.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

5. Każdy z kawałków ciasta kulaj na suchym blacie, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

UWAGA: Ciasto drożdżowe lubi ciepło. Nawet Twoje dłonie podczas zagniatania ciasta winny być ciepłe…

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

6. W międzyczasie przygotuj borówki – do miski przełóż 350 gramów dobrze umytych i osuszonych borówek. Zasyp je cukrem – nie wiem, jaką ilością. Robiłem „na oko”. W osobnej miseczce rozbełtaj 1 jajko.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

7. Gdy bułeczki wyrosną można przystąpić do ostatecznego działania.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

8. Każdą z bułeczek rozgnieć na płasko, nakładaj na nią po 2-3 łyżeczki borówek i owiń je ciastem. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze „zamknąć” bułeczkę, aby borówki nie wypłynęły.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

9. Gotowe jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia „łączeniem” do dołu. Każdą z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem. Z podanych ilości wyszło mi 14 drożdżówek o wadze samego ciasta około 80 gramów. Piec należy każdą blachę osobno.

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

10. Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-17 minut (piekarnik góra-dół). Wbrew pozorom każda minuta pod koniec jest ważna – uważaj, aby nie spalić drożdżówek. Wyjmij je z piekarnika i przestudź. Następnie rozlej na wierzchu lukier (rozpuść kilka łyżek cukru pudru w 2 łyżkach wody i dobrze wymieszaj).

UWAGA: Jest zasadnicza różnica pomiędzy pieczeniem jagodzianek 15, a 17 minut. Pilnuj czasu pieczenia!

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

11. Co tu dużo mówić… Jagodzianki są po prostu… pyszne!

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

 

12. Jagodzianki można zabrać na piknik. O ile tam w ogóle dojadą…

JAGODZIANKI puszyste DROŻDŻÓWKI z owocami

BORÓWKI w CUKRZE takie na zimę <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *