jagodzianki

Jagodzianka to przepyszna, absolutnie odlotowa drożdżówka z jagodami (dla Krakusów – z borówkami). Przepis, który Wam „sprzedaje” gwarantuje puszystość i piękne wyrośnięcie ciasta. Co do wsadu muszą nim być słodziutkie leśne jagody, a nie te uprawiane w szklarniach. Idealnie, jeżeli masz maszynę do pieczenia chleba – wtedy zrobienie jagodzianek to prawdziwa bułka z masłem.

JAGODZIANKA RULEZ

Jak każde ciasto drożdżowe i w tym przypadku jagodzianka najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia. Na drugi dzień (jeżeli w ogóle coś zostanie…) również smakuje świetnie, ale ciasto nie jest już tak miękkie. Dlatego najlepiej jest zaplanować przygotowanie drożdżówek tak, by cieszyć się nimi zaraz po upieczeniu.

jagodzianki

DASZ RADĘ

Jeżeli nie dysponujesz maszyną do pieczenia chleba będziesz musieć radzić sobie z wyrabianiem ciasta ręcznie. Nie jest to nic trudnego, jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze składniki w temperaturze pokojowej. Po drugie ciepłe dłonie. Ciasto drożdżowe nie lubi chłodu i przeciągów. Po trzecie wyrabiaj ciasto minimum 10 minut – tu nie da się iść na skróty. Podobnie, jak z jego wyrastaniem – potrzeba czasu i cierpliwości. Nie przejmuj się, ogarniesz temat bez problemu. A efekt wynagrodzi całą pracę. Do dzieła. Nie pożałujesz.

Przepis na niesamowite JAGODZIANKI znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *