JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

Jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym to bardzo pyszne danie kuchni azjatyckiej. No dobrze, takie może jadane chętniej na Wyspach Brytyjskich „u Chińczyka” niż w sercu Azji. Dla mnie to bez znaczenia, bo połączenie jagnięciny, imbiru i dużej ilości czosnku jest dla mnie połączeniem wręcz doskonałym. A jak do tego dorzucić garść groszku cukrowego otrzymamy danie perfekcyjne. Jeżeli macie podobne smaki namawiać Was dłużej chyba nie muszę – jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym po prostu będzie Wam bardzo smakować.

 

JAGNIĘCINA Z IMBIREM

SKŁADNIKI MARYNATY:

  • 450 gramów jagnięciny (najlepiej łopatka lub udziec – lepiej chudej);
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru;
  •  łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu;
  • szczypta białego pieprzu;
  • odrobina skrobi ziemniaczanej;
  • 1 ząbek czosnku;

 

SKŁADNIKI DANIA:

  • zamarynowana jagnięcina (jak wyżej);
  • 200 gramów groszku cukrowego;
  • 100 gramów świeżego imbiru;
  • 6-8 ząbków czosnku;
  • 1 cebula;
  • pęczek dymki;
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego;
  • szczypta białego pieprzu;
  • 1 łyżeczka z oleju z prażonego sezamu;
  • odrobina skrobi ziemniaczanej;
  • sól, cukier;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

2. Mięso pozbaw nadmiaru tłuszczu i pokrój w nieduże kawałki. Włóż mięso do miski i wlej do niego sos sojowy i olej sezamowy.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

3. Wsyp do mięsa 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej oraz nieco świeżo zmiażdżonego białego pieprzu.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

4. Dodaj szczyptę soli, cukru oraz obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Mięso dobrze wymieszaj z marynatą, miskę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

UWAGA: Marynowanie mięsa zdecydowanie poprawia smak potrawy.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

5. Podczas, gdy mięso się marynuje przygotuj pozostałe składniki – szczególnie zadbaj o sporą ilość czosnku. Oczywiście to, ile go użyjesz zależy od Ciebie, ale moja jagnięcina z imbirem bardzo lubi czosnek…

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

6. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dymkę pokrój w dwucentymetrowe kawałki (pod skosem), imbir obierz i posiekaj drobno, czosnek obierz i posiekaj w plasterki. Groszek cukrowy przekrój skośnie na połowę.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

7. Do rozgrzanego woka wlej około 1 litra gorącej wody, a następnie wrzuć groszek cukrowy. Gotuj go 3 minuty, a następnie odcedź i przelej zimną wodą. Odłóż na bok.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

8. Woka osusz dokładnie, a następnie rozgrzej w nim olej arachidowy i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu około 2 minut często mieszając.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

9. Mięso zdejmij z woka odlewając zużyty olej. Odłóż mięso na bok do miski.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

10. Ponownie rozgrzej woka z nowym olejem (nie za dużo; gaz pod wokiem nie powinien być za mocny). Wrzuć czosnek, imbir, dymkę i  cebulę.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

11. Smaż wszystko kilkadziesiąt sekund uważając, by czosnek i imbir się nie przypaliły. Składniki na patelni mają się podgrzać i puścić aromat, a nie przypalić.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

12. Wrzuć do woka mięso i groszek cukrowy. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, biały pieprz, sól, cukier i około 50 ml wody.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

13. Duś wszystko 2 minuty, a na koniec wlej 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (rozpuszczoną chwilę wcześniej z niewielkiej ilości zimnej wody), aby zagęścić sos.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

 

14. Jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym najlepiej smakuje podana od razu, posypana świeżą dymką i białym sezamem.

JAGNIĘCINA Z IMBIREM i groszkiem cukrowym

Przepis na świetną ŁOPATKĘ JAGNIĘCĄ z pieca znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *