JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

Jagnięcina pieczona na modłę ze słonecznej Krety to moja odpowiedź na kreteński sposób przyrządzania jagnięciny zwany antikristo. Jagnię dzieli się zaledwie na kilka kawałków, soli, wbija na szpikulce i ustawia dookoła ognia. W taki sposób mięso piecze się kilka godzin. Więcej o antikristo dowiesz się <<TUTAJ>>. Oczywiście mój przepis nie nosi w sobie znamion oryginalności, jednak jest wskazaniem sposobu i rodzaju użytego mięsa – nie w małym kawałku, jak to zwykle robimy, a w całości, z kośćmi, jak leci… Po prostu, aby jagnięcina pieczona smakowała znakomicie przygotujcie połowę, albo ćwiartkę jagnięcia. Żadne tam udźce, czy kotleciki…

 

JAGNIĘCINA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • 2,8 kilogramowa ćwiartka jagnięcia;
  • świeży rozmaryn;
  • sól (najlepiej morska, gruboziarnista);
  • oliwa z oliwek;
  • suszone oregano;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • pieprz;
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (opcja);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wysokiej jakości jagnięcina to absolutnie podstawa tego dania. Nie szukaj jej w sklepach, spróbuj drogą pytań wśród znajomych i sprzedawców mięs w małych sklepach dotrzeć do takiej dobrej. Mnie jagnięcinę dostarcza pewna góralka, które ma własne stadko… Co prawda nadal niezbyt umiejętnie rozbiera mięso, ale z czasem pewnie dojdzie do wprawy. Ważne, że mięso ma znakomite. Spróbuj poszukać w swoim regionie dobrej jagnięciny.

Mięso dokładnie oczyść i pozbaw ewentualnego NADMIARU tłuszczu, ale pod żadnym pozorem nie wycinaj tłuszczu, który przynależy do kawałka.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

2. MIęso bardzo dobrze posól – wetrzyj dokładnie sól w cały kawałek. Również posyp świeżo zmielonym pieprzem i igiełkami świeżego rozmarynu według uznania.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

3. Jagnięcinę natrzyj od strony mięsa niewielką ilością oliwy. Mięso ma sporo tłuszczu, więc oliwa jest jedynie potrzebna w związku z moim sposobem pieczenia – aby mięso się nie przypaliło w początkowej fazie.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

4. Jagnięcinę umieść w brytfance mięsną stroną do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut, po czym wyjmij mięso z piekarnika i wlej na dno brytfanki szklankę wywaru drobiowego.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

5. Przykryj jagnięcinę folią aluminiową, zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, wstaw brytfankę i piecz mięso 1 godzinę.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

6. W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno go posiekaj lub przeciśnij przez praskę, przygotuj suszone oregano, wyciśnij sok z cytryny. Połącz te składniki ze sobą.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

7. Wyjmij mięso z piekarnika i polej przygotowaną marynatą. Ponownie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz mięso 3 godziny co pół godziny polewając je zbierającym się na dnie brytfanki sosem.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

8. Po tym czasie usuń pozostałości marynaty z mięsa i jeżeli potrzeba dolej jeszcze nieco wywaru drobiowego. Mięso powinno już być dosyć miękkie. Piecz przykryte folią aluminiową kolejne 50 minut, aż będzie bardzo miękkie.

UWAGA: Pamiętaj, że czas pieczenia zależy zarówno od samego mięsa, jak i od piekarnika – podane czasy są orientacyjne.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

9. Cztery godziny i 50 minut to czas, w jakim moja pieczona jagnięcina stała się bardzo miękka, a jednocześnie pozostała soczysta. Teraz trzeba nadać jej nie tylko pięknego koloru, ale również uczynić skórkę chrupiąca.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

10. Brytfankę wstaw na dolną półkę piekarnika. Jagnięcinę przełóż na kratkę grillową i ułóż na środkowej półce piekarnika. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Piecz 10 minut – ustawienie piekarnika grzanie tylko od góry.

UWAGA: Uważaj, żeby nie przypalić mięsa.

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

11. Jeżeli Twoja jagnięcina rumieni się za wolno ustaw piekarnik w pozycję „grill od góry” i podnieś kratkę z mięsem jak najwyżej. Finalnie skórka będzie pięknie brązowa i chrupiąca. Wspaniała, miękka (mięso odchodzi z łatwością od kości), z chrupiącą skórką… Jagnięcina pieczona to jedno z najwspanialszych mięs…

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

12. Podziel mięso na kawałki razem z kośćmi… To będzie wielka uczta – złapiesz kawałek mięsa w dłonie, odgryziesz mięso od kości, a tłuszcz będzie spływał po brodzie…

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim

 

13. Jagnięcina pieczona to wspaniałe danie na przyjęcie rodzinne. Nie zapomnij postawić obok mięsa kilku talerzy z warzywami i chlebem… Potrzeba będzie również dużo wina…

JAGNIĘCINA PIECZONA w stylu kreteńskim


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *