INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

Indyk w sosie musztardowym to bardzo sympatyczna potrawka z indyka, która doprawiona jest na końcu musztardą Dijon, a wcześniej świeżym estragonem. Danie można podawać z ryżem, ale też świetnie będzie pasować z puree ziemniaczanym. Surówka do tego dania jest konieczna pomimo użycia w potrawce groszku – warzyw bowiem nigdy za wiele. Zamiast indyka możesz użyć kurczaka, ale z „czerwonym mięsem” tych składników raczej bym nie łączył. Musztardę dodaj koniecznie dopiero na samym końcu tak, aby nadała ona daniu świeżego posmaku. I niech to będzie musztarda Dijon…

 

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa indyczego;
  • puszka zielonego groszku (240 gramów);
  • 1 cebula;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu lub ich mix;
  • 500 ml DOMOWEGO bulionu drobiowego;
  • świeży estragon;
  • 2-3 łyżeczki musztardy Dijon;
  • mąka;
  • kwaśna gęsta śmietana;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 500 gramów mięsa z indyka (tutaj kotlety) – dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w cienkie, długie paski.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

2. Pokrojone mięso posól, popieprz i przełóż do miski. Odcedź i przełóż do drugiej miski 240 gramów groszku (duża puszka).

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć jedną drobno posiekaną cebulkę i zeszklij ją. Następnie wrzuć mięso i posyp je swoimi ulubionymi przyprawami (ja użyłem mieszanki do paelli, czyli mieszanki ziół śródziemnomorskich).

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

4. Smaż mięso na dosyć mocnym ogniu, aż nieco się przyrumieni.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

5. Przełóż zawartość patelni do garnka, wlej bulionu drobiowego tyle, aby przykrył mięso (około 1 szklanki). Dodaj 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu 10 minut.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

6. Wrzuć groszek, zamieszaj i gotuj następne 5 minut, aż mięso zmięknie.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

7. Do szklanki wsyp 1 płaską łyżkę mąki, wlej odrobinę zimnej wody i dobrze rozmieszaj mąkę. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, 18 % śmietany i wymieszaj. Następnie zahartuj sosem i wlej zawartość szklanki do potrawki.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

8. Wyłącz gaz; dodaj do potrawki 2-3 łyżeczki musztardy Dijon oraz (jeżeli to konieczne) jeszcze trochę świeżego estragonu dla podkręcenia smaku.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

 

9. Indyk w sosie musztardowym podawaj z ryżem i surówką np. z czerwonej kapusty.

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM z groszkiem

Spróbuj pyszną SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ z dipem musztardowym <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *