Indyk w sosie musztardowym to bardzo sympatyczna potrawka z indyka, która doprawiona jest na końcu musztardą Dijon, a wcześniej świeżym estragonem. Danie można podawać z ryżem, ale też świetnie będzie pasować z puree ziemniaczanym. Surówka do tego dania jest konieczna pomimo użycia w potrawce groszku – warzyw bowiem nigdy za wiele. Zamiast indyka możesz użyć kurczaka, ale z „czerwonym mięsem” tych składników raczej bym nie łączył. Musztardę dodaj koniecznie dopiero na samym końcu tak, aby nadała ona daniu świeżego posmaku. I niech to będzie musztarda Dijon…

 

INDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa indyczego;
  • puszka zielonego groszku (240 gramów);
  • 1 cebula;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu lub ich mix;
  • 500 ml DOMOWEGO bulionu drobiowego;
  • świeży estragon;
  • 2-3 łyżeczki musztardy Dijon;
  • mąka;
  • kwaśna gęsta śmietana;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 500 gramów mięsa z indyka (tutaj kotlety) – dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w cienkie, długie paski.

 

2. Pokrojone mięso posól, popieprz i przełóż do miski. Odcedź i przełóż do drugiej miski 240 gramów groszku (duża puszka).

 

3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć jedną drobno posiekaną cebulkę i zeszklij ją. Następnie wrzuć mięso i posyp je swoimi ulubionymi przyprawami (ja użyłem mieszanki do paelli, czyli mieszanki ziół śródziemnomorskich).

 

4. Smaż mięso na dosyć mocnym ogniu, aż nieco się przyrumieni.

 

5. Przełóż zawartość patelni do garnka, wlej bulionu drobiowego tyle, aby przykrył mięso (około 1 szklanki). Dodaj 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu 10 minut.

 

6. Wrzuć groszek, zamieszaj i gotuj następne 5 minut, aż mięso zmięknie.

 

7. Do szklanki wsyp 1 płaską łyżkę mąki, wlej odrobinę zimnej wody i dobrze rozmieszaj mąkę. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, 18 % śmietany i wymieszaj. Następnie zahartuj sosem i wlej zawartość szklanki do potrawki.

 

8. Wyłącz gaz; dodaj do potrawki 2-3 łyżeczki musztardy Dijon oraz (jeżeli to konieczne) jeszcze trochę świeżego estragonu dla podkręcenia smaku.

 

9. Indyk z groszkiem w sosie musztardowym podawaj z ryżem i surówką np. z czerwonej kapusty.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *