Indyk duszony podany na sposób azjatycki może wydawać się zestawieniem dość karkołomnym. Nie byłem nigdy w Azji, ale z tego co się orientuję indyk nie jest tam zbyt popularnym gatunkiem mięsa. Nic to jednak dla mnie, ja indyka lubię, szczególnie jego nogi i uda. W przeciwieństwie do indyczych piersi, które są dość suche, bo chude indycze nogi mięso mają soczyste i bardzo smaczne. Pamiętać należy, że w indyczych nogach znajduje się naprawdę sporo cienkich, igłowatych kości (chrząstek?), które utrudniają jedzenie.

W tym daniu wybrałem uda indycze, doprawiłem przyprawami o zdecydowanych smakach, dodałem młodą kapustę na koniec i makaron ryżowy  vermicelli. Całość wyszła naprawdę świetnie, choć rozumiem, że możecie mieć opory co do użytych przeze mnie przypraw. Są one u nas rzadko stosowane, ale choćby właśnie dlatego warto je wypróbować. Mój indyk duszony świetnie się z nimi sprawdza.

 

INDYK DUSZONY

SKŁADNIKI:

  • 2 uda indycze (golonki) o łącznej wadze 900 gramów;
  • dowolna mieszanka przypraw do kuchni azjatyckiej (lub np. chińskie 5 smaków plus nieco cukru);
  • 1 główka młodej kapusty o wadze około 700 gramów;
  • 3 całe goździki;
  • 5 ziaren kardamonu;
  • 2 gwiazdki anyżu;
  • 1 laska kory cynamonowej;
  • dymka;
  • sos sojowy ciemny;
  • 100 gramów makaronu ryżowego vermicelli;
  • 2 łyżki oleju arachidowego;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Uda indycze dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj przyprawę. Ja miałem kombinację przypraw do kuchni indonezyjskiej, w skład której wchodziły między innymi kmin rzymski, chilli i cukier, który w trakcie obróbki mięsa fajnie się skarmelizował. Dobierz własną kompozycję przypraw; może to być np. mieszanka chińskich 5 smaków i cukru.

Przyprawami dobrze nasmaruj mięso, włóż je do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na parę godzin (a minimum na 30 minut, gdy nie masz za dużo czasu), aby indyk nabrał smaku. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.

 

2. „Przemacerowanego” indyka wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut, aż nabierze temperatury otoczenia. Następnie polej go odrobiną oleju arachidowego (jeżeli go masz, w przeciwnym razie użyj roślinnego) i dobrze wysmaruj nim mięso.

 

3. Przygotowane uda indycze włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 15 minut.

UWAGA: Krótkie pieczenia surowego mięsa w bardzo wysokiej temperaturze zamknie jego pory, zatem soki pozostaną w środku.

 

4. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Indyk powinien być już ładnie przyrumieniony, a zawarty w przyprawie cukier powinien się lekko skarmelizować. Wlej do naczynia 2 szklanki gorącej wody.

 

5. Dodaj kardamon, anyż, goździki, cynamon oraz pół łyżeczki soli.

 

6. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw z powrotem do piekarnika zmniejszając jego temperaturę do 140 stopni. Piecz mięso około 40 minut, aż stanie się dość miękkie (co jakiś czas podlewaj je sosem z duszenia mięsa).

 

7. Kapustę posiekaj drobno; wyjmij indyka z piekarnika, powinien być już „al dente”.

 

8. Przełóż posiekaną kapustę do garnka z indykiem i dolej tyko tyle gorącej wody, aby kapusta miała się w czym udusić. Nie dolewaj zbyt wiele wody, aby przepyszny sos powstały w trakcie duszenia indyka zachował swój smak, a nie został rozwodniony i przez to tego smaku pozbawiony.

 

9. Wymieszaj całość, ponownie przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 15 minut. Temperatura cały czas 140 stopni.

 

10. W międzyczasie przygotuj makaron według wskazań na opakowaniu.

 

11. Gdy mięso i kapusta są już miękkie wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż je na gaz. Oczywiście tak możesz zrobić z garnkiem, z innym naczyniem nie próbuj, lepiej przełóż zawartość żaroodpornego naczynia do zwykłego garnka. Teraz jest właściwa pora, aby danie doprawić ostatecznie. Sos sojowy będzie niezbędny, czy coś jeszcze zależy od Ciebie. Jeżeli płynu jest za dużo podkręć gaz pod garnkiem i odparuj nadmiar płynu, aż powstanie aromatyczny sos.

 

12. Mięso wyjmij z garnka i odłóż na bok. Do sosu z kapustą dodaj przygotowany przed chwilą makaron. Wymieszaj całość. Twój indyk duszony po azjatycku już zaraz znajdzie się na Twoim talerzu. Zapachy juz kuszą 😉

 

13. Indyk duszony, a na sposób azjatycki przyrządzony podawaj na kapuście z makaronem ryżowym vermicelli. Całość dodatkowo posyp posiekaną dymką. Petarda.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *