HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

Hot dog z makrelą wędzoną to bardzo popularne w Holandii tzw. szybkie jadło, które napotkać można w przydrożnych budkach i barach. Holendrzy, choć to naród bardzo pracowity i pragmatyczny, to finezji u nich za grosz. Pewnie z tego powodu filet z wędzonej makreli jedynie odzierają ze skóry i wkładają do bułki. Tyle, absolutnie tyle i nic więcej. Fakt, doskonale czuć w takim skromnym zestawie wędzoną makrelę, jednak jak dla mnie potrzeba tutaj było coś jeszcze. Przede wszystkim do hot doga dodałem ukochany przez Holendrów majonez, lecz wzbogaciłem go o kapary. Aby zaś przeciwstawić się słoności ryby i kaparów dodałem także ogórki na słodko znane jako sałatka szwedzka. Całość smakuje wybornie. Polecam.

 

HOT DOG Z MAKRELĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 duża makrela wędzona;
  • 2 bułki do hot dogów;
  • majonez;
  • kapary;
  • sałatka szwedzka;
  • jalapeno lub chilli;
  • sałata lodowa;
  • szczypiorek;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

2. Do małej miseczki przełóż kilka łyżeczek majonezu i dodaj 1-2 łyżki kaparów. Od Ciebie zależy, jak intensywny będzie ten dip. Pamiętaj jednak, że im więcej kaparów, tym bardziej słony będzie dip. Wędzona makrela też nie stroni od soli, więc uważaj, by nie przesadzić. Moim zdaniem kapary powinny jedynie złagodzić i nieco rozrzedzić majonez, nie mogą zaś go zdominować.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

3. Kapary przed dodaniem do majonezu grubo przesiekaj. Całość dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

4. Posiekaj trochę szczypiorku do smaku i dodaj do dipu majonezowego. Wymieszaj całość. Jeżeli smak dipu Ci odpowiada przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw dip majonezowy do lodówki.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

5. Wyjmij trochę ogórków z sałatki szwedzkiej i odsącz z nadmiaru płynu. Ogórki z tej sałatki są przyrządzone na słodko i zrównoważą nam słony smak wędzonej makreli i kaparów. Nie żałuj ich. Podobnie, jak papryczki jalapeno.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

6. Pora zabrać się za makrelę. Musi ona być jak najświeższa, to oczywiste. Rozłóż ją od wewnątrz na połowę i usuń kręgosłup oraz ości. Podziel na dwa filety. Z każdego fileta zdejmij skórę.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

7. Liście sałaty lodowej umyj i dobrze osusz z wody. Wyjmij dip majonezowy. To będą doskonałe hot dogi, uwierz mi.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

8. Bułki posmaruj od wewnątrz niedużą ilością majonezu z kaparami.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

9. Nałóż do bułek liście sałaty lodowej. Na sałatę nałóż filety z makreli, a na nie jeszcze odrobinę majonezu z kaparami.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

10. Na wierzchu rozłóż ogórki z sałatki szwedzkiej i jalapeno. Całość dodatkowo skrop ostrym sosem chilli.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

 

11. Hot dog z makrelą po holendersku to znakomita przekąska, która udowadnia, że makrela to jedna z najlepszych ryb na świecie. I najzdrowszych.

HOT DOG z MAKRELĄ po holendersku

Spróbuj również HOT DOGA po WĘGIERSKU przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *