HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

Hot dog po węgiersku udowadnia, że szybkie jadło nie musi być złe. Nie ma nic negatywnego w posiłkach, które przygotowuje się błyskawicznie i zjada niejednokrotnie „na kolanie”. Cóż, takie życie, czasem nie da się inaczej. Warunkiem, aby szybkie jadło było zdrowe i pyszne są oczywiście najwyższej jakości składniki. W przypadku hot doga kiełbaska musi mieć wiadome pochodzenie, bułki od lokalnego piekarza, a dodatki koniecznie warzywne, aby posiłek był zbilansowany.

 

HOT DOG PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 3 dobrej jakości wiejskie pszenne bułki;
  • 3 węgierskie kiełbaski paprykowane (surowe);
  • kiszonki węgierskie;
  • ostra musztarda lub ostra pasta paprykowa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki mojego hot doga są dość typowe. Po pierwsze kiełbaski, w żadnym wypadku parówki. Tutaj użyłem paprykowanych surowych kiełbasek kupionych w „Węgierskich Specjałach” na krakowskim Starym Kleparzu. Robione przez masarza na zamówienie na Węgrzech są  niesamowite w smaku.

Po drugie pieczywo. Koniecznie pszenne, wysokiej jakości tak, aby skórka była chrupiąca, ale nie za twarda (bułkę musi się łatwo gryźć, ale musi też lekko chrupać).

Po trzecie warzywa, czyli w przypadku hot doga po węgiersku koniecznie kiszonki. Tutaj użyłem zestawu kiszonek zakupionych tam, gdzie kiełbaski. Moje kiszonki, jak na standardy węgierskie były dość łagodne.

Po czwarte sosy – jakie lubisz; u mnie jedynie musztarda estragonowa, choć możesz użyć np. węgierskiej pasty paprykowej CSIPOS EROS PISTA. Ty użyj składników takich, które znajdziesz najlepsze w Twojej okolicy.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

2. Jeszcze rzut oka na mój zestaw kiszonek węgierskich; są tutaj papryki faszerowane kapustą kiszoną, cukinia, kalafior, ogórki itp.. Lekko, ale naprawdę tylko lekko pikantne. Kiszonki odcedź z zalewy i pozostaw w misce.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

3. Kiełbaski umyj i włóż do garnka z gotującą się wodą. Gotuj je 10 minut na średnim ogniu.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

4. Kiszonki zmiksuj w malakserze na drobne kawałki. Następnie przełóż je na durszlak i pozostaw, aby dobrze odciekły.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

5. Bułki przekrój wzdłuż w połowie, a następnie wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni, aby podgrzały się i stały się lekko chrupiące.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

6. Każdą z bułek weź w dłoń, rozchyl ją i nałóż na spód trochę kiszonek (wcześniej odciśnij nadmiar soku). Na nie wyciśnij trochę musztardy.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

7. Na musztardę połóż kiełbaskę, na nią nałóż ponownie trochę musztardy i kiszonek.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

 

8. Przyciśnij górną część bułki do spodniej. Chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku bułka, do tego lekko pikantne kiszonki i „charakterne” kiełbaski węgierskie… Hot dog po węgiersku smakuje nadzwyczajnie.

HOT DOG po węgiersku z kiszonkami

Spróbuj również KLOPSIKÓW DROBIOWYCH przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *