horta kreta

Horta to jedno z najważniejszych dań kuchni słonecznej Krety. Na tej wyjątkowej greckiej wyspie mianem „horta” określa się wszelkiego rodzaju chciane i niechciane zioła rosnące dziko na całej wyspie. Kreteńczycy, zwłaszcza Ci starsi, do dzisiaj potrafią rozpoznać każde zioło rosnące na wyspie, opowiedzieć o jego właściwościach i wskazać, jak je najlepiej spożyć. Poza nastolatkami, którzy już chyba na całym świecie jedzą jedynie wysoko przetworzone hamburgery, frytki i pizzę pozostała ludność Krety wciąż zajada się hortą. I to również dzięki niej dieta kreteńska nadal uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Zobaczcie zatem, „czym to się je”.

 

HORTA

SKŁADNIKI:

  • 2-3 garści świeżego szpinaku;
  • 2-3 garści innych, lokalnych ziół (tutaj cykoria);
  • 1-2 nieduże cukinie;
  • 2 ziemniaki;
  • 1 cytryna;
  • główka czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

horta kreta

 

2. W Polsce bób kupujemy już łuskany, ale na Krecie dostępny jest zazwyczaj w łupinach. Należy więc go po prostu obrać. Znam wielu Kreteńczyków, którzy jako hortę traktują również i te łupiny i jedzą je pozbawiają je jednak uprzednio bocznych włókien.

bób horta kreta

 

3. Cukinie pokrój w podłużne kawałki, jakie wolisz. Oczywiście lepsze są cukinie młode, nieduże, ale te są u nas nieosiągalne. Podobnie zresztą, jak ich kwiaty, które Kreteńczycy chętnie faszerują aromatycznym ryżem z ziołami.

 

4. Obierz ziemniaki i pokrój w grube kawałki.

horta

 

5. Warzywa opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Parę ząbków czosnku z pewnością doda horcie smaku, choć nie widziałem, by tak czynili na Krecie. Ja czosnek jednak kocham, więc i tutaj zabraknąć go nie może.

 

6. Pora przygotować zioła. W moim przepisie użyłem świeżego szpinaku i cykorii kolczastej. O tej drugiej (uwielbianej na Krecie) więcej dowiecie się <<TUTAJ>>. Szczególnie cykorię, jako dzikie zioło, należy starannie opłukać pod bieżącą wodą. Odrzuć uszkodzone listki i odkrój małe korzonki.

 

7. Szpinak wyczyść w podobny sposób oddzielając łodygi od liści. Łodygi przesiekaj drobno, a liście grubo.

 

8. Warzywa zalej wrzącą wodą. Dodaj soli do smaku i gotuj 5 minut na średnim ogniu.

horta

 

9. Do gotujących się warzyw wrzuć szpinak.

 

10. Do garnka wrzuć również cykorię.

 

11. Gotuj całość około 10 minut. W oryginale zioła gotuje się razem, ale bez warzyw i zwykle dłużej, aby były jak najmiększe. Dopiero na talerzu dodaje się ugotowane np. ziemniaki, cukinie, czy bób. Mnie wygodniej jednak robić to właśnie tak, jak przedstawiam w tym przepisie. Danie nic na tym nie traci.

 

12. Gdy zioła i warzywa są miękkie po prostu je odcedź.

 

13. Horta znacznie lepsza jest, gdy ciepła, choć serwować ją można również w temperaturze pokojowej. Najlepiej jednak od razu nałóż warzywa i zioła na talerz. Następnie polej je jak najlepszą oliwą extra vergine. Nie żałuj jej…

 

14. Horta koniecznie wymaga jeszcze świeżo wyciśniętego soku z cytryny, ale to robi się dopiero po jej podaniu. Horta może być daniem samym w sobie, ale najcześciej jest dodatkiem do pieczonych mięs.

horta

Spróbuj innego dania z Krety – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *