holandia północna

Jak myślicie, co dobrego je Holandia? Na pierwszy rzut oka kuchnia niderlandzka jest wręcz koszmarna; mielone mięsiwa podawane w formie klopsów, do tego puree z ziemniaków, a to wszystko zapiekane z warzywami, jak brukselka i polane ciężkim sosem pieczeniowym. Tak rzeczywiście było w Holandii ileś tam lat temu.

HOLANDIA – TYGIEL KULINARNY

Dzisiejsza Holandia to niesamowity tygiel kulturowy; mieszkają tutaj ludzie z całego świata. Ci ludzie przywieźli ze sobą wiele lat temu przepisy na dania stamtąd, skąd pochodzą. Dzisiaj w Amsterdamie zjesz najlepsze potrawy z całego świata w perfekcyjnym wykonaniu. Dzisiaj Holendrzy nie jedzą już ciężkiego stampotu; jedzą międzynarodowo. Ale tak po prawdzie Holendrzy zakochani są w kilku rzeczach.

KRÓLESTWO FRYTEK

Po pierwsze frytki. Robią je doskonale i uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Frytki z mrożonek, czy z papki pseudo ziemniaczanej?  Wszędzie, ale nie w Holandii. Tutaj frytki zawsze są świeże z prawdziwych ziemniaków. Po drugie kurczak satay, czyli szaszłyki z kurczaka podane z sosie orzechowym. To właśnie naleciałość z Azji.

PRAWDZIWE MATJASY

Po trzecie prawdziwe śledzie matjasy. Grubiutkie i tłuściutkie, przepyszne (więcej o nich <<TUTAJ>>). Po czwarte frykandele… Ale, ale, co ja będę dalej wymieniał… Po prostu obejrzyjcie galerię z mojego pobytu w Holandii Północnej i dowiedzcie się więcej. Jest smacznie, ale i zaskakująco; jest w czym wybierać.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *