hekele pasta śledziowa ze śląska sałatka śledziowa

Hekele to intrygująca nazwa, chyba przyznacie. Pod tą niezwykłą nazwą kryje się pochodząca z Górnego Śląska sałatka vel pasta ze śledzia, ogórka kiszonego i jajka. Smak jest genialny; w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Do przygotowanie tej pysznej pasty najlepiej jest użyć śledzi typu matjas i domowych ogórków kiszonych. Również dobra musztarda wzmocni i ukształtuje smak, jak należy. W zależności od rejonu Śląska hekele przyjmuje postać sałatki albo pasty. Jaka będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, najlepiej wypróbuj obie wersje.

 

HEKELE PASTA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów filetów śledziowych solonych;
  • 2 ugotowane na twardo jajka;
  • 1 spora cebula;
  • 2 większe ogórki kiszone;
  • musztarda;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Śledzie opłukaj i mocz około 30 minut w zimnej wodzie wymieniając ją co 10 minut. Śledzie wymocz dobrze, aby pozbyć się nadmiaru soli – pamiętaj, że ogórki kiszone są również dość słone, dlatego śledzie jest lepiej dobrze wymoczyć. Następnie śledzie dobrze osusz i pokrój w drobną kosteczkę (jeżeli preferujesz hekele w formie pasty śledzie po prostu zmiel).

 

3. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę – jeżeli wolisz, obierz je najpierw ze skóry.

 

4. Pokrojone śledzie i ogórki wrzuć do miski. Dodaj posiekane drobno jajka.

 

5. Obierz i posiekaj w kosteczkę cebulę i również dodaj do miski. Popieprz całość, dodaj 2 duże łyżki dobrej musztardy i wymieszaj całość. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby składniki „przegryzły się”. Już wiesz, że Twoja pasta śledziowa ze Śląska to będzie prawdziwa petarda…

 

6. Hekele podawaj z ciemnym pieczywem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *