Halibut pieczony podany z przepyszną fasolką i warzywami jest daniem niezwykle kolorowym, ale przede wszystkim smacznym. O ile halibuta – rybę wyjątkowo delikatną, ale i bardzo tłustą traktować niczym specjalnie nie należy, aby nie zabić jej smaku, o tyle w dodatkach do niej można sobie pofolgować. Do tradycyjnie przyrządzonego w piekarniku halibuta podaję w tym przepisie bajecznie kolorową sałatkę z mnóstwa warzyw i fasolki flażoletki. No i jeszcze niezwykła gratka – dip do ryby zrobiony z awokado… Jest naprawdę pysznie.

 

HALIBUT PIECZONY

SKŁADNIKI:

  • filet z halibuta (bez skóry) o wadze 350 gramów;
  • 1 awokado;
  • 1-2 limonki;
  • kilka czarnych oliwek;
  • 2 łyżki kaparów;
  • po małym kawałku czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • mała puszka drobnej fasolki;
  • kawałek kopru włoskiego z natką;
  • 1 czerwona cebula;
  • dymka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wszystkie papryki pokrój w drobną kostkę, natomiast oliwki w krążki. Kapary pozostaw w całości.

 

3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój byle jak, jednak na niezbyt drobne kawałki.

 

4. Do sałatki dodać trzeba również trochę dymki – nie za wiele, aby sałatka nie została zdominowana przez jej ostry smak i zapach.

 

5. Fenkuł, czyli koper włoski to wciąż niedoceniane w naszej kuchni warzywo. Ma wspaniały, anyżkowy smak. Pokrój go w drobną kostkę, a natkę zachowaj.

 

6. Wszystkie warzywa umieść w misce, wymieszaj i odstaw na bok.

 

7. Awokado przekrój wzdłuż na połowę i usuń pestkę. Wyjmij miąższ ze skórki i włóż go do miski. Lekko je posól, popieprz i skrop sokiem z limonki.

 

8. Zmiksuj awokado blenderem, włóż do środka pestkę (aby awokado nie ściemniało) i odstaw dip na bok. Odcedź fasolkę, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.

 

9. Rybę posól, posyp nieco świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z limonki i odrobiną oliwy. Wstaw na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz rybę 10 minut. To czas, w którym akurat zdążysz zrobić sałatkę.

UWAGA: Optymalny czas pieczenia fileta z halibut to 10 minut.

 

10. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć warzywa. Smaż krótko na dość mocnym ogniu (około 2 minut).

 

11. Dopraw warzywa według uznania i wrzuć kapary oraz oliwki. Smaż kolejne 2 minuty.

 

12. Wrzuć fasolkę – zmniejsz ogień pod patelnią; fasolka musi się jedynie zagrzać. Warzywa powinno nadal być jędrne, przenigdy zbyt miękkie.

 

13. Dopraw sałatkę sokiem z cytryny – halibut pieczony z fasolką jest już właściwie gotowy.

 

14. Wyjmij rybę z piekarnika – powinna być upieczona, ale nadal w środku wilgotna, nie przesuszona. Jeżeli taka struktura ryby Ci nie odpowiada włóż ją ponownie do piekarnika na dodatkowe góra 2-3 minuty. Gdy ryba jest upieczona tak, jak lubisz podziel ją na żądaną ilość kawałków.

 

15. Halibut pieczony z kolorowymi warzywami to bardzo eleganckie danie. Nie zapomnij ozdobić dania natką fenkuła i nałożyć na talerzu pod rybę dip z awokado – znakomicie będzie smakował z halibutem.

Spróbuj również DORADY PO MAROKAŃSKU – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *