GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

Gyros drobiowy to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w Grecji. W tym przypadku określenie „fast food” wcale nie oznacza czegoś niezdrowego i byle jakiego; wprost przeciwnie. W moim przepisie wieprzowinę zastępuję mięsem z udek z kurczaka, co nie jest niczym nagannym, albowiem gyros drobiowy jest tylko nieco mniej popularny w Grecji od wersji z wieprzowiną.

W Grecji gyrosa na wynos podaje się w picie w towarzystwie frytek. Te ostatnie uważam za całkowicie zbędne w tym wypadku, natomiast placek (pita) musi być oryginalny, grecki. Drożdżowa, elastyczna, pyszna pita. Nie przecina się jej i nie wkłada składników do środka, lecz tak, jak na zdjęciu zawija jak tortillę.

 

GYROS DROBIOWY

SKŁADNIKI:

  • 1500 gramów udzików z kurczaka;
  • 4 pity greckie;
  • sos tzatziki lub jogurt grecki;
  • 2-3 pomidory;
  • 1 duża biała lub czerwona cebula;
  • natka pietruszki;
  • suszone oregano;
  • ziele angielskie;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

2. Zadbaj, by kupić oryginalną pitę grecką. Żadna inna nie wchodzi w grę. W chwili obecnej w dużych miastach nie jest to już wielkim problemem – są sklepy greckie, w których kupić można mrożone pity greckie. Jeżeli mieszkasz w małej miejscowości albo na wsi to po prostu przywieź z miasta pity greckie, gdy będziesz tam podczas jakiejś wizyty. Wszystko da się zorganizować, kwestia chęci.

Jeżeli mimo wszystko nie możesz kupić pity greckiej lub po prostu nie lubisz jadać posiłków w takiej formie możesz gyros grecki podać na talerzu. Mięso, cebula, pomidor, tzatziki i frytki – to wszystko stanowić będzie świetne danie obiadowe.

UWAGA: Jeżeli mimo wszystko nie możesz kupić pity greckiej lub po prostu nie lubisz jadać posiłków w takiej formie możesz gyros grecki podać na talerzu.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

3. Udziki z kurczaka to po prostu udka pozbawione pałek (podudzi). Na początek usuń z nich skórę, nie będzie nam zupełnie potrzebna.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

4. Każdy z udzików pozbaw kości i nadmiaru tłuszczu. Nie wykrawaj jednak całego tłuszczu – pozostaw część, aby mięso było smaczniejsze. Wykrojone kości z powodzeniem posłużą Ci do zrobienia fajnego wywaru drobiowego.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

5. Mięso z każdego udzika staraj się tak uformować, aby każdy kawałek miał zbliżona grubość. W tym calu grubsze miejsca nacinaj delikatnie nożem w miejscu łączenia się mięśni i rozkładaj mięso na szerokość.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

6. Mięso przygotowane, trzeba przygotować zatem przyprawę. Swojego kurczaka przyprawię suszonym oregano i świeżo zmiażdżonym zielem angielskim. Ta ostatnia przyprawa ma bardzo intensywny smak i aromat – jeżeli za nią nie przepadasz użyj innej przyprawy. Mięso na gyros grecki przyprawiane jest delikatnie, aby to właśnie smak mięsa dominował w gyrosie, a nie jakaś konkretna przyprawa. Użyj swojej ulubionej, albo zastosuj się do moich porad.

UWAGA: Mielone ziele angielskie to znakomita przyprawa nie tylko di gyrosa. Warto sięgać po nią częściej.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

7. Mięso z kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posyp suszonym oregano. Ziele angielskie zmiażdż w moździerzu i dość obficie posyp nim mięso. Jeżeli masz na to czas przyprawione mięso włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

8. Cebulę (lepsza biała, bo jest delikatniejsza, ale czerwona jest również niezła. Nasza żółta jest zbyt intensywna) obierz w piórka i dodaj do niej nieco listków natki pietruszki. Pomidory pokrój w cienkie paseczki wyrzucając pestki.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

9. Tuż przed przyrządzenie gyrosa przygotuj wszystkie składniki. Konieczny będzie również sos tzatziki (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.) lub po prostu jogurt grecki.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

10. Mięso smaż z obu stron na mocnym ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Nie przesmaż mięsa, aby nie stało się suche. W zależności od grubości Twoich udzików wystarczą 2-4 minuty smażenia z obu stron łącznie.

UWAGA: Mięso winno być chrupiące z zewnątrz, ale pozostać soczyste  w środku.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

11. Przesmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

12. Wciąż gorące mięso pokrój w cienkie paski.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

13. Na osobnej patelni podgrzej pitę grecką (bez dodatku tłuszczu). Pita musi być gorąca, aby nie rwała się i pękała podczas jej zawijania.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

14. Gdy pita się podgrzewa na inną patelnię wrzuć pokrojone w paski, a przed chwilą  podsmażone mięso z kurczaka. Pamiętaj, że mięso nie jest jeszcze na 100% usmażone – w tym momencie ma się krótko dosmażyć i stać nieco chrupiące – góra 2 minuty na średnim ogniu – by nie wyschnęło. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskasz efekt smaku i chrupkości mięsa, jak w prawdziwym gyrosie przygotowanym na grillu.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

15. Podgrzaną pitę połóż na arkuszu papieru do żywności. Nałóż na pitę mnóstwo mięsa – w zasadzie możesz nim pokryć ¾ powierzchni pity. Gyros tak właśnie ma smakować. Mięsem… Na mięso nałóż 2 duże łyżki sosu tzatziki lub jogurtu greckiego. Zwykle do gyrosa dodaje się tzatzików, ale np. na Krecie tylko i wyłącznie jogurtu greckiego…

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

16. Na mięso z sosem nałóż nieco cebuli z natką pietruszki i trochę pomidora. W oryginale w tym momencie dodaje się również garść frytek – da mnie zbędne, ale jeżeli lubisz Twój wybór.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

17. Połóż pitę ze składnikami na lewej dłoni, a prawą szybkim ruchem zawiń arkusz papieru od lewej strony do prawego dołu, aby papier owinął całą pitę. Zawinięcie pity nie ma polegać na ściśnięciu jej ze składnikami, a jedynie owinięcie, by składniki nie wypadły.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

18. GYROS DROBIOWY to prawdziwa uczta – pyszna, unikatowa pita grecka, soczyste mięso w ilości XXL i dodatki, które dodają smaku całości. Naprawdę warto.

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food

 

19. A tak wygląda oryginalny GYROS DROBIOWY podany w Chanii na Krecie. Jak Ci skubańcy potrafią wepchać do tej pity ta dużo składników?

GYROS DROBIOWY grecka klasyka street food


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *