Gyros drobiowy to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w Grecji. W tym przypadku określenie „fast food” wcale nie oznacza czegoś niezdrowego i byle jakiego; wprost przeciwnie. W moim przepisie wieprzowinę zastępuję mięsem z udek z kurczaka, co nie jest niczym nagannym, albowiem gyros drobiowy jest tylko nieco mniej popularny w Grecji od wersji z wieprzowiną.

W Grecji gyrosa na wynos podaje się w picie w towarzystwie frytek. Te ostatnie uważam za całkowicie zbędne w tym wypadku, natomiast placek (pita) musi być oryginalny, grecki. Drożdżowa, elastyczna, pyszna pita – nie przecina się jej i nie wkłada składników do środka, lecz tak, jak na zdjęciu zawija jak tortillę.

 

GYROS DROBIOWY

SKŁADNIKI:

  • 1500 gramów udzików z kurczaka;
  • 4 pity greckie;
  • sos tzatziki lub jogurt grecki;
  • 2-3 pomidory;
  • 1 duża biała lub czerwona cebula;
  • natka pietruszki;
  • suszone oregano;
  • ziele angielskie;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Zadbaj, by kupić oryginalną pitę grecką. Żadna inna nie wchodzi w grę. W chwili obecnej w dużych miastach nie jest to już wielkim problemem – są sklepy greckie, w których kupić można mrożone pity greckie. Jeżeli mieszkasz w małej miejscowości albo na wsi to po prostu przywieź z miasta pity greckie, gdy będziesz tam podczas jakiejś wizyty. Wszystko da się zorganizować, kwestia chęci.

Jeżeli mimo wszystko nie możesz kupić pity greckiej lub po prostu nie lubisz jadać posiłków w takiej formie możesz gyros grecki podać na talerzu. Mięso, cebula, pomidor, tzatziki i frytki – to wszystko stanowić będzie świetne danie obiadowe.

UWAGA: Jeżeli mimo wszystko nie możesz kupić pity greckiej lub po prostu nie lubisz jadać posiłków w takiej formie możesz gyros grecki podać na talerzu.

 

3. Udziki z kurczaka to po prostu udka pozbawione pałek (podudzi). Na początek usuń z nich skórę, nie będzie nam zupełnie potrzebna.

 

4. Każdy z udzików pozbaw kości i nadmiaru tłuszczu. Nie wykrawaj jednak całego tłuszczu – pozostaw część, aby mięso było smaczniejsze. Wykrojone kości z powodzeniem posłużą Ci do zrobienia fajnego wywaru drobiowego.

 

5. Mięso z każdego udzika staraj się tak uformować, aby każdy kawałek miał zbliżona grubość. W tym calu grubsze miejsca nacinaj delikatnie nożem w miejscu łączenia się mięśni i rozkładaj mięso na szerokość.

 

6. Mięso przygotowane, trzeba przygotować zatem przyprawę. Swojego kurczaka przyprawię suszonym oregano i świeżo zmiażdżonym zielem angielskim. Ta ostatnia przyprawa ma bardzo intensywny smak i aromat – jeżeli za nią nie przepadasz użyj innej przyprawy. Mięso na gyros grecki przyprawiane jest delikatnie, aby to właśnie smak mięsa dominował w gyrosie, a nie jakaś konkretna przyprawa. Użyj swojej ulubionej, albo zastosuj się do moich porad.

UWAGA: Mielone ziele angielskie to znakomita przyprawa nie tylko di gyrosa. Warto sięgać po nią częściej.

 

7. Mięso z kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posyp suszonym oregano. Ziele angielskie zmiażdż w moździerzu i dość obficie posyp nim mięso. Jeżeli masz na to czas przyprawione mięso włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

 

8. Cebulę (lepsza biała, bo jest delikatniejsza, ale czerwona jest również niezła. Nasza żółta jest zbyt intensywna) obierz w piórka i dodaj do niej nieco listków natki pietruszki. Pomidory pokrój w cienkie paseczki wyrzucając pestki.

 

9. Tuż przed przyrządzenie gyrosa przygotuj wszystkie składniki. Konieczny będzie również sos tzatziki (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.) lub po prostu jogurt grecki.

 

10. Mięso smaż z obu stron na mocnym ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Nie przesmaż mięsa, aby nie stało się suche. W zależności od grubości Twoich udzików wystarczą 2-4 minuty smażenia z obu stron łącznie.

UWAGA: Mięso winno być chrupiące z zewnątrz, ale pozostać soczyste  w środku.

 

11. Przesmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

12. Wciąż gorące mięso pokrój w cienkie paski.

 

13. Na osobnej patelni podgrzej pitę grecką (bez dodatku tłuszczu). Pita musi być gorąca, aby nie rwała się i pękała podczas jej zawijania.

 

14. Gdy pita się podgrzewa na inną patelnię wrzuć pokrojone w paski, a przed chwilą  podsmażone mięso z kurczaka. Pamiętaj, że mięso nie jest jeszcze na 100% usmażone – w tym momencie ma się krótko dosmażyć i stać nieco chrupiące – góra 2 minuty na średnim ogniu – by nie wyschnęło. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskasz efekt smaku i chrupkości mięsa, jak w prawdziwym gyrosie przygotowanym na grillu.

 

15. Podgrzaną pitę połóż na arkuszu papieru do żywności. Nałóż na pitę mnóstwo mięsa – w zasadzie możesz nim pokryć ¾ powierzchni pity. Gyros tak właśnie ma smakować. Mięsem… Na mięso nałóż 2 duże łyżki sosu tzatziki lub jogurtu greckiego. Zwykle do gyrosa dodaje się tzatzików, ale np. na Krecie tylko i wyłącznie jogurtu greckiego…

 

16. Na mięso z sosem nałóż nieco cebuli z natką pietruszki i trochę pomidora. W oryginale w tym momencie dodaje się również garść frytek – da mnie zbędne, ale jeżeli lubisz Twój wybór.

 

17. Połóż pitę ze składnikami na lewej dłoni, a prawą szybkim ruchem zawiń arkusz papieru od lewej strony do prawego dołu, aby papier owinął całą pitę. Zawinięcie pity nie ma polegać na ściśnięciu jej ze składnikami, a jedynie owinięcie, by składniki nie wypadły.

 

18. GYROS DROBIOWY to prawdziwa uczta – pyszna, unikatowa pita grecka, soczyste mięso w ilości XXL i dodatki, które dodają smaku całości. Naprawdę warto.

 

19. A tak wygląda oryginalny GYROS DROBIOWY podany w Chanii na Krecie – jak Ci skubańcy potrafią wepchać do tej pity ta dużo składników?


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *