Gulasz z kurczaka nie musi być nudny. W tym gulaszu po raz pierwszy jako dodatek użyłem surowych frankfurterek, czyli cienkich, niedużych i mocno wędzonych kiełbasek wieprzowych. Danie wyszło znakomicie; frankfurterki nadały mu zdecydowanego, dymnego smaku i aromatu. Niebo w gębie – jak mawiał klasyk. Frankfurterki to kiełbaski wieprzowe, które zwykło jadać się na Śląsku. Wiem jednak, że zaczynają pojawiać się w sprzedaży w sklepach w całym kraju. Są niezastąpione i bardzo smaczne, bardzo Wam je polecam.
GULASZ Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
- 600 gramów mięsa z kurczaka;
- 300 gramów dobrze uwędzonych surowych frankfurterek;
- Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
- mąka pszenna;
- gęsta, kwaśna śmietana;
- pieprz;
GULASZ Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki (jarmuż, kasza gryczana i masło będą dodatkiem do dania – o tym później).
2. Jeżeli nie masz piersi z kurczaka, a np. udka pozbaw je skóry i nadmiaru tłuszczu.
3. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Przygotuj frankfurterki. Koniecznie takie surowe, nie parzone. Te surowe mają nieprawdopodobny, dymny aromat, który całkowicie odmieni Twój gulasz.
4. Pokrój kiełbaski na małe plasterki i wrzuć na patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż 2-3 minuty, aż nieco się zrumienią.
5. Kurczaka obtocz w swojej ulubionej przyprawie do drobiu i wrzuć na patelnię z frankfurterkami. Smaż wszystko następne kilka minut.
6. Gdy mięso i frankfurterki na patelni będą przyrumienione przełóż je do garnka. Dolej wody tak, aby powstała odpowiednia ilość sosu i duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.
7. W międzyczasie przygotuj kaszę gryczaną z jarmużem i masłem. Jak to zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.
8. Gdy mięso będzie miękkie zmieszaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany z 1 łyżeczką mąki rozpuszczonej w śladowej ilości zimnej wody.
9. Zahartuj śmietanę gulaszem, zamieszaj całość i wlej do garnka. Zagotuj.
10. Na koniec dopraw gulasz z frankfurterkami przyprawą, którą obtoczyłeś kurczaka.
11. Dodaj również trochę świeżo zmielonego pieprzu i mielonej, czerwonej papryki dla poprawy koloru dania.
GULASZ Z KURCZAKA Z FRANKFURTERKAMI
Podawaj z kaszą gryczaną z jarmużem i masłem.