Gulasz z kurczaka z frankfurterkami wędzonymi

Gulasz z kurczaka przygotowany z udek z kurczaka z dodatkiem pysznych i aromatycznych wędzonych kiełbasek frankfurterek oraz z liśćmi jarmużu.

Gulasz z kurczaka nie musi być nudny. W tym gulaszu po raz pierwszy jako dodatku użyłem surowych frankfurterek, czyli cienkich, niedużych i mocno wędzonych kiełbasek wieprzowych. Danie wyszło znakomicie, frankfurterki nadały mu zdecydowanego, dymnego smaku i aromatu. Niebo w gębie, jak mawiał klasyk. Frankfurterki to kiełbaski wieprzowe, które zwykło jadać się na Śląsku. Wiem jednak, że zaczynają pojawiać się w sprzedaży w sklepach w całym kraju. Są niezastąpione i bardzo smaczne, szczerze je polecam.

Składniki

600 gramów mięsa z kurczaka;
300 gramów dobrze uwędzonych surowych frankfurterek;
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
pieprz;

Przepis na gulasz z kurczaka

Ja użyłem do tego dania mięsa z piersi kurczaka. Jeśli nie masz piersi kurczaka, a np. udka pozbaw je skóry i nadmiaru tłuszczu. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Przygotuj frankfurterki. Koniecznie takie surowe, nie parzone. Te surowe mają nieprawdopodobny, dymny aromat, który całkowicie odmieni Twój gulasz. Pokrój kiełbaski na małe plasterki i wrzuć na patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż 3 minuty, aby nieco się zrumieniły.

Kurczaka obtocz w swojej ulubionej przyprawie do drobiu i wrzuć na patelnię z frankfurterkami. Smaż wszystko następne kilka minut. Gdy mięso i frankfurterki na patelni będą przyrumienione przełóż je do garnka. Dolej wody tyle, aby powstała odpowiednia ilość sosu i duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.

W międzyczasie przygotuj kasza gryczana z jarmużem z dodatkiem masła. Przygotowując tę kaszę przekonasz się, że dodatek tłuszczu w postaci masła, czy smalcu czyni z kaszy danie znakomitym. Od tej pory będziesz już tak czynić zawsze.

Gulasz z kurczaka propozycja podania

Gdy mięso będzie miękkie zmieszaj 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany z 1 łyżeczką mąki rozpuszczonej w śladowej ilości zimnej wody. Zahartuj śmietanę gulaszem, zamieszaj całość i wlej do garnka. Zagotuj. Na koniec dopraw danie przyprawą, którą obtoczyłeś kurczaka. Dodaj również trochę świeżo zmielonego pieprzu i mielonej, czerwonej papryki dla poprawy koloru dania. Podawaj z kaszą gryczaną z jarmużem i masłem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *