Gulasz z kurczaka nie musi być nudny; w tym gulaszu po raz pierwszy jako dodatek zastosowałem surowe frankfurterki, czyli cienkie, nieduże mocno wędzone kiełbaski wieprzowe. Danie wyszło znakomicie; frankfurterki nadały mu zdecydowanego, dymnego smaku i aromatu. Niebo w gębie – jak mawiał klasyk. Frankfurterki to kiełbaski wieprzowe, które zwykło jadać się na Śląsku. Wiem jednak, że zaczynają pojawiać się w sprzedaży w sklepach w całym kraju. Są niezastąpione i bardzo smaczne, bardzo Wam je polecam.

 

GULASZ Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 600  gramów mięsa z kurczaka;
  • 300 gramów dobrze uwędzonych surowych frankfurterek;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki (jarmuż, kasza gryczana i masło będą dodatkiem do dania – o tym później).

 

2. Jeżeli nie masz piersi z kurczaka, a np. udka pozbaw je skóry i nadmiaru tłuszczu.

 

3. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Przygotuj frankfurterki. Koniecznie takie surowe, nie parzone. Te surowe mają nieprawdopodobny, dymny aromat, który całkowicie odmieni Twój gulasz.

 

4. Pokrój kiełbaski na małe plasterki i wrzuć na patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż 2-3 minuty, aż nieco się zrumienią.

 

5. Kurczaka obtocz w swojej ulubionej przyprawie do drobiu i wrzuć na patelnię z frankfurterkami. Smaż wszystko następne kilka minut.

 

6. Gdy mięso i frankfurterki na patelni będą przyrumienione przełóż je do garnka. Dolej wody tak, aby powstała odpowiednia ilość sosu i duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.

 

7. W międzyczasie przygotuj kaszę gryczaną z jarmużem i masłem. Jak to zrobić dowiesz się TUTAJ >.

 

8. Gdy mięso będzie miękkie zmieszaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany z 1 łyżeczką mąki rozpuszczonej w śladowej ilości zimnej wody.

 

9. Zahartuj śmietanę gulaszem, zamieszaj całość i wlej do garnka. Zagotuj.

 

10. Na koniec dopraw gulasz z frankfurterkami przyprawą, którą obtoczyłeś kurczaka.

 

11. Dodaj również trochę świeżo zmielonego pieprzu i mielonej, czerwonej papryki dla poprawy koloru dania.

 

12. Gulasz z kurczaka z dodatkiem mocno wędzonych frankfurterek podawaj z kaszą gryczaną z jarmużem i masłem. To absolutnie znakomite danie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *